Lissernieuws - Nieuwe sporthal Ter Specke heet hangijzer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Het realiseren van een nieuwe sporthal zal niet zonder slag of stoot gaan.
Het realiseren van een nieuwe sporthal zal niet zonder slag of stoot gaan. (Foto: Arie in 't Veld)
Politiek

Nieuwe sporthal Ter Specke heet hangijzer

  Sport

LISSE n Het realiseren van een nieuwe sporthal en accommodatie voor FC Lisse op Ter Specke staat al sinds jaar en dag op de agenda. Een klus die aanvankelijk 2,8 miljoen euro zou kosten, maar inmiddels is opgelopen tot 6,5 miljoen.

Door Arie in 't Veld

In de vergadering Commissie Maatschappij en Financiën bleek dat het merendeel van de raadsfracties ontevreden is over het voorstel, de gang van zaken en het feit dat FC Lisse pas heel kort van tevoren op de hoogte werd gesteld van een verplichte bijdrage van een half miljoen euro.

Basisvoorziening
Chris van der Salm, vicevoorzitter FC Lisse zei tijdens de vergadering dat de FC in hoofdlijnen wel achter het voorstel staat. Dat wil zeggen nieuwbouw van zowel de gemeentelijke sporthal als de FC Lisse-accommodatie. "Het zal goedkoper zijn maar de totale investering wordt toch 6,5 miljoen euro, waarvan 60 procent voor de sporthal die nog duurder zou worden als deze apart gebouwd zou worden. In 2012 is de hal aan de gemeente verkocht. Zij ziet de hal als een basisvoorziening en naast De Waterkanten ook nodig. We zijn al vijf jaar met elkaar in gesprek." Wat betreft het half miljoen zei Van der Salm niet te kunnen wachten om de handen uit de mouwen te steken, maar dat 5 ton een brug te ver is, naast een grote mate van zelfwerkzaamheid, een ton huur per jaar en 70.000 euro per jaar voor het huren van de velden. "Hoe dan ook, nieuwbouw is geen optie."

Multifunctioneel
Kees van der Zwet van het CDA wilde onder andere weten of de nieuwe hal multifunctioneel is te gebruiken. Van der Salm: "We zijn daarover met elkaar in gesprek geweest en anderhalf jaar geleden is een programma van eisen en wensen bekendgemaakt. En dat geldt nog steeds." De FC Lisse-man benadrukte ook dat wachten op nieuwbouw niet nog eens vijf jaar kan duren.

Kostenplaatje
Wim Slootbeek van de VVD vroeg onder meer of het mogelijk is om de nieuwe hal en de bestaande kantine los van elkaar te kunnen ontwikkelen, hetgeen volgens Van der Salm een moeilijke zaak wordt. "Het probleem is niet of er een goede accommodatie moet komen, maar het kostenplaatje" aldus Rob Veldhoven van Nieuw Lisse. Hij was ook nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren als de vereniging die vijf ton niet kan of wil betalen. Daarover zei wethouder Cees Ruigrok dat dit geen vraag van de gemeente is, maar in feite een verplichting.

Verhoging rioolbelasting
Ook andere commissieleden hadden in financieel opzicht de nodige vragen, niet in de laatste plaats omdat het realiseren van de (duurdere) accommodatie waarschijnlijk alleen kan als de rioolbelasting en ozb worden verhoogd. Ofwel: heel Lisse gaat meebetalen. De commissieleden vuurden vervolgens een groot aantal vragen op wethouder Cees Ruigrok af, die daar niet meer uitkwam. Na een schorsing kwam er dan ook de vraag aan de wethouder om de antwoorden schriftelijk aan de raad te doen toekomen.

Donderdag 30 november zal duidelijk worden in hoeverre de gemeenteraad over die beantwoording tevreden is, of bijvoorbeeld met alternatieve voorstellen komt en wellicht zelfs het raadsvoorstel terugneemt en beter onderbouwt.

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>