Vol ongeloof kijkt Esmee hoe haar tijd de beste blijkt te zijn. | Foto's: via scherm
Vol ongeloof kijkt Esmee hoe haar tijd de beste blijkt te zijn. | Foto's: via scherm Foto: Caroline Spaans

Gouden Esmee: 'Ik heb wel lekker geschaatst'

Sport

OS18 • Een bijzondere uitspraak van een Olympisch Kampioen. Toen ze zich kwalificeerde in november, wist ze niet eens waar en wanneer de Olymische Spelen zouden zijn. Een bescheiden en ontwapenende debutant. De Beinsdorpse Esmee Visser heeft haar roots in Hillegom, waar zij haar basisschooljaren op de Jozefschool doorbracht.

Door Annemiek Cornelissen

Toen het nieuws bekend werd dat de 22-jarige naar Peyong Chang zou gaan, staken een paar familieleden en de eigenaren van café Murphy's Law de koppen bij elkaar en besloten van de wedstrijd op vrijdag 16 februari een evenement te maken. Met als gevolg dat het café om 11.00 uur haar deuren opende en de wedstrijd live gevolgd kon worden op drie grote schermen.

Oranje gebak
Ongeveer vijftig familieleden van Esmee waren naar het Hillegomse café gekomen om de wedstrijd te zien. Tantes, ooms, neven en nichten, maar ook haar vader Gerard. Moeder Yvonne was met haar dochter meegereisd naar Korea. Het was prachtig om te zien dat haar familie was uitgedost in oranje en dat maakte het sfeertje alleen maar beter. Er werd oranje gebak geserveerd en op de tafels stond kaas en worst met cocktailprikkertjes met de Nederlandse vlag.

Een paar uur voor de wedstrijd, zat de sfeer er al goed in. Het was nagelbijten tijdens de rit en de spanning was om te snijden. Wat een ontlading toen de laatste rit gereden was! Het dak ging eraf en iedereen was door dolle heen op het moment dat Esmee haar tijd de beste bleek. Goud!

Vader bleef thuis
Ook RTL Boulevard had lucht gekregen dat de familie van Esmee in dit café zat en was met een cameraploeg aanwezig om het spektakel te volgen. Familieleden werden geïnterviewd. Vader Gerard was supertrots. Vanwege zijn vliegangst was hij in Nederland gebleven, maar hij werd nu wel omringd door zijn familie. "We zijn hierheen gekomen omdat dit evenement eerder was gepland. Daarom waren we niet in het Dorpshuis 't Eiland in Beinsdorp."

Gerard had wel verwacht dat Esmee een goede race zou rijden, maar goud was voor hem een absolute topprestatie. "Ze heeft een prachtig seizoen gereden en de Olympische Spelen waren een kroon op haar inzet. Dat ze nu ook nog goud pakt is bizar!" In de vroege avond schitterden een aantal cafébezoekers op televisie, waar ze uitspraken hoe trots ze waren op "hun" Esmee.

Neef Robert Boer was ongelooflijk trots op zijn nichtje. "Eerst ben je trots dat je nichtje naar de Olympische Spelen gaat. Dan pakt ze ook nog eens goud. Trotser kan je niet zijn. Ze heeft maar een aantal internationale wedstrijden gereden en dan dit. Het is ongelooflijk."

Nichtje Sabine van Maris sprak van een te gekke prestatie. "Ze was wel een kanshebber, maar dan pakt ze nog daadwerkelijk goud ook." Direct na de overwinning had Gerard Visser zijn dochter aan de telefoon, het was prachtig om te zien hoe blij hij was. En terecht!

Uit de krant