Lisanne Alkemade uit Lisse woont in Eindhoven, waar ze school met topsport combineert.
Lisanne Alkemade uit Lisse woont in Eindhoven, waar ze school met topsport combineert. Foto: PR

Lisan Alkemade keept in Oranje onder de 16

Sport

SPORT • Het is de droom van ieder voetbalmeisje: van je hobby je werk maken. Lisan Alkemade combineert sinds dit seizoen school en voetbal bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Eindhoven. De 15-jarige doelvrouw uit Lisse deed onlangs met Oranje onder de 16 mee aan het UEFA Development Tournament in Portugal.

Door Jankees Faas

November 2016 mocht Lisan stage gaan lopen op het CTO in Amsterdam. Het CTO, dat samenwerkt met de KNVB, geeft jaarlijks 24 toptalenten uit het meisjesvoetbal van 15 t/m 18 jaar de kans zich op diverse gebieden te bekwamen. "Ik heb mij eerst verdiept in wat de opzet is van een CTO. De combinatie van school en voetbal en alle faciliteiten dicht bij elkaar, het zag er goed uit. Op het CTO zit je als meisje op het hoogste van het hoogste. In totaal heb ik tien keer meegetraind. Na een tijdje kreeg ik te horen dat er voor twee andere keepsters werd gekozen. Gelukkig bleek er plek te zijn op het CTO in Eindhoven. Om deze stap te zetten heb ik eerst goed moeten nadenken. Je gaat niet zo maar als 14-jarig meisje op jezelf wonen. Uiteindelijk heb ik ja gezegd. Dit is wat ik wil."

Lisan voelde zich vanaf het begin thuis op de sportcampus in Eindhoven. "Ik ben er uitstekend opgevangen. Ik heb nooit last gehad van heimwee. Je zit daar in een rustige omgeving met veel groen. Dat past het beste bij mij. Er is een gezamenlijke woonkamer met een keuken. Daarnaast heb je een eigen kamer. Ik heb al heel wat vriendschappen opgedaan."

Hoe ziet een week eruit voor Lisan in Eindhoven? "Je gaat in de ochtend naar school en dan ben je standaard om tien voor half drie uit. Op maandag en woensdag heb ik krachttraining. Als keepster krijg je vooral oefeningen die je sterker en explosiever maken. Daarna is er nog een veldtraining. Op dinsdag hebben wij conditietraining. Donderdags trainen wij ook in de ochtend. Een echt topsportleven. Vrijdags hebben wij meestal een wedstrijd tegen jongens onder de 17."

Vorig jaar mei debuteerde Lisan in Oranje onder de 15, dat tegen België speelde. Half februari dit jaar reisde Lisan met Oranje onder de 16 af naar Portugal voor een vierlandentoernooi. Nederland speelde tegen Italië, Duitsland en gastland Portugal. "We waren er een week. Een belangrijk toernooi om te spelen. En een ideale gelegenheid om mij verder te ontwikkelen. Wij zijn dan ook blij dat wij het toernooi hebben gewonnen. Ik mocht op doel tegen Portugal. Het is een prachtige ervaring om voorafgaand aan de wedstrijd daar te staan en het volkslied te horen spelen."

Uit de krant