Een miljoen bollen langs Westelijke Randweg | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Politiek

Een miljoen bollen langs Westelijke Randweg

  Toerisme

LISSE • Diverse gemeenteraden hebben in de loop der jaren aandacht gevraagd voor een fleuriger entree van Lisse in met name de Keukenhoftijd en nu is daar de aanzet daartoe gegeven.

Door Arie in 't Veld

Woensdag plantte wethouder Evert Jan Nieuwenhuis de eerste bollen ter hoogte van de nieuwe ingang van Keukenhof op de hoek Westelijke Randweg/Heereweg. Het gaat om 1 miljoen bollen in een lint tot aan de kruising bij Mens. Het project wordt gefinancierd door de gemeente, die daarvoor zo'n 60.000 euro op tafel legt.

Met het planten van deze bollen wordt gezorgd voor zogenoemde 'bloemrijke bermen', hetgeen past bij een bloemenbollendorp als Lisse. Door bloemrijke bermen een prominente rol te geven in de groenstructuur, wordt de identiteit van de Bollenstreek, Lisse en de route naar Keukenhof versterkt. Op deze manier worden dorp en land met elkaar verbonden. Daarnaast is de toepassing van speciale bollen- en kruidenmengsels aantrekkelijk voor bijen.

Hierdoor draagt de groenstructuur ook bij aan de biodiversiteit in de gemeente en de regio. Met het huidige plan 'Bloembollen N208 Lisse' geeft Lisse verdere invulling aan de regionale en lokale beleidsdoelstellingen. Bij de twee rotondes worden accentvakken gemaakt van langbloeiende blauwe en gele bolgewassen om daarmee te refereren aan de kleuren van Lisse.

De bollen worden machinaal onder gras geplant. Dat wil zeggen dat de plantmachine de grasmat optilt, de bollen er onder laat vallen en de mat weer terug legt. Het is de firma G. Lubbe en Zoon uit Lisse die deze klus zal klaren. Volgens wethouder Nieuwenhuis kon het project mede tot stand komen dankzij de medewerking van de provincie die eigenaar is van de weg en de bermen. "Het geld dat we hiervoor nodig hebben komt vanuit het groenbudget dat jaarlijks een ton omvat."

Langere bloei

Albert van der Nat van de firma Lubbe vertelt dat er veel narcissen geplant worden, maar op de flanken van de rotondes ook gele en blauwe bijzondere bolgewassen. De soorten zijn zodanig gekozen dat er een langere bloeitijd is. Denk aan de narcissen Rijnveld's Early Sensation die altijd erg vroeg is en verder onder meer Peeping Tom, Dutch Master en Standard Value.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>