Drie jaar geleden is gestart met het opnieuw op de kaart zetten van het herenbasketbal.
Drie jaar geleden is gestart met het opnieuw op de kaart zetten van het herenbasketbal. Foto: PR

Herenbasketbal weer op de kaart gezet: mannenteam BV Lisse gaat voor titel

Verenigingen

SPORT • Het eerste herenteam van Basketbal Vereniging Lisse legt de lat hoog voor komend seizoen. Het streven is de titel te halen in de regionale eerste klasse, waardoor er gepromoveerd kan worden naar de landelijke tweede divisie.

Door Jankees Faas

Drie jaar geleden werd een nieuwe start gemaakt binnen BV Lisse om het herenbasketbal weer op de kaart te zetten. Speler en trainer Maurijn Spierenburg (27): "De laatste trainer-coach was op dat moment gestopt. Onze voorzitter Maarten van het Schip zei toen: Ik weet het ook niet. Probeer het zelf uit te vogelen." Spierenburg stak in twintig jaar BV Lisse veel op van de wijze lessen van zijn voormalige trainer Peter Lapidaire. "Ik ben rond mijn 15de pas echt gaan basketballen onder 'Lapi'. Een bloedfanatieke coach, die mij discipline en teamspirit heeft bijgebracht."

Coach Metin Burhan (25) zat een lichting onder Maurijn. "Mijn beste trainster was Marjon de Bruin. Marjon leerde mij en vele anderen kinderen de basisprincipes van het basketbal te beheersen."

Fundament
Het fundament ooit gelegd door 'Lapi' en De Bruin vormt nu in feite de kern van het huidige eerste team van BV Lisse. Maurijn vertelt: "Daarnaast zijn er spelers bij ons teruggekeerd, zoals Stefan Vos die veel heeft geleerd van zijn uitstapjes naar Noordwijk, Katwijk en Leiden. Jeugdspeler Wouter Luijk sluit dit seizoen aan. Hij heeft landelijk in de eredivisie gespeeld voor Leiden. Allard de Jong komt oorspronkelijk uit Vlissingen, maar woont al vijf jaar in Lisse. Allard heeft op serieus hoog niveau gespeeld. Allard en ik zijn met 27 de oudste van het team."

Metin: "Allard is onze aanvoerder. Hij gaat voorop in de strijd. Als beste speler heb je bovendien een streepje voor, ook richting scheidsrechters." Metin heeft geen moeite leeftijdsgenoten te coachen. "Je kunt wat harder zijn dan tegen mensen die jonger zijn. Ik sta tussen de groep. Wij zijn ook vrienden." Maurijn kan dit onderschrijven. "Op de trainingen en tijdens wedstrijden gaat het er regelmatig vocaal en fysiek bikkelhard hard aan toe. Na afloop kunnen wij dit loslaten en weer op gewoon sociaal niveau verder gaan."

Gestage opbouw
Het niveau van Heren 1 gaat omhoog, is de visie van Maurijn. "Wij hebben de afgelopen jaren bewust gekozen voor een gestage opbouw. Wij zijn er nu aan toe om voor het eerst sinds 25 jaar met de heren van BV Lisse weer op landelijk niveau uit te komen."

Concurrentie krijgt BV Lisse in de competitie naar verwachting van The Challengers uit Hoofddorp en Akrides 2 uit IJmuiden.

BV Lisse start de competitie komende zaterdag met een uitwedstrijd tegen Onze Gezellen in Haarlem. Op zaterdag 22 september speelt BV Lisse thuis in sporthal De Waterkanten tegen Zeemacht uit Den Helder. Deze wedstrijd begint om 15.30 uur.

Uit de krant