Terug naar de tijd van Karel de Grote | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl

Terug naar de tijd van Karel de Grote

  Verenigingen
De VOL gaat terug naar de tijd van Keizer Karel de Grote.
De VOL gaat terug naar de tijd van Keizer Karel de Grote. (Foto: pixabay)

GESCHIEDENIS • De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) gaat een kijkje terug in de tijd nemen. De tijd van Karel de Grote om precies te zijn. Een lezing hierover wordt op dinsdag 15 januari verzorgd door Menno Dijkstra, archeoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Door Arie in 't Veld

De laatste jaren wordt er door archeologisch onderzoek steeds meer bekend over de vroege middeleeuwen. In die periode werd, na het vertrek van de Romeinen, de kiem gelegd voor het huidige Nederland. In 2013 leverden opgravingen te Leiderdorp spectaculaire resultaten op: in het bijzonder voor de Karolingische tijd (de periode tussen 750 en 900 na Chr.). Een dikke afvallaag in een voormalig zijriviertje van Leiderdorp leert ons veel over het dagelijks leven in die periode.

Bedrijvigheid
De conservering van de vele vondsten bleek nog bijzonder goed te zijn. Zo werden niet alleen munten, sieraden, wapens en een 'schatbuidel' van een speldmaker opgegraven, maar ook allerlei gereedschappen en sleutels, houten voorwerpen, stukken touw, leer en kammen gemaakt van hertshoorn. Zo ontstaat een boeiend beeld van het dagelijks leven van boerenhandelaren langs de Oude Rijn. Hun bedrijvigheid was ook van belang voor de duinstreek, zoals Dijkstra zal uiten. Want hoe kwamen dorpen zoals Lisse toen aan goederen van buiten? En wat hadden ze hiervoor te bieden? Het wordt een boeiende stap terug in de tijd in de Vergulde Zwaan aan de Eerste Havendwarsstraat 4. De lezing begint om 20.00 uur en niet-leden betalen 3 euro entree.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>