Delegatie van Lisser Kaninefaten naar World Scout Jamboree in VS | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Elaine (links boven), Maayke (midden) en Roxanne (rechts). Midden onder staat Esmee.
Elaine (links boven), Maayke (midden) en Roxanne (rechts). Midden onder staat Esmee. (Foto: pr)

Delegatie van Lisser Kaninefaten naar World Scout Jamboree in VS

  Verenigingen

SCOUTING • Ruim duizend Nederlandse scouts vertrokken zondag naar de Verenigde Staten voor de Wereld Jamboree, een internationaal scoutingkamp dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd. Hier komen ruim 40.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen. Ook Lisse is vertegenwoordigd, want van de Lisser Kaninefaten zijn zeven jongeren mee: Esmee, Roxanne, Elaine, Maayke, Katinka, Jasper en Emma. Zij zijn ingedeeld in de troep Roze Koeken die uit 35 scouts en 4 troepstaf bestaat.

Voorafgaand aan het vertrek hebben de scouts zich goed voorbereid op hun reis. Dit gebeurde onder andere via het contingentskamp, waarbij alle scouts van het Nederlands contingent bij elkaar kwamen en de scouts aan de slag zijn gegaan met de laatste voorbereidingen voor de reis en het verblijf in Amerika, waarbij de nadruk lag op culturele verschillen en uitwisseling. Daarnaast hebben de scouts meerdere kampen met hun troep gehad waarin zij zich hebben voorbereid op deze onvergetelijke reis.

"Toen ik van deze reis hoorde was ik eigenlijk gelijk al enthousiast. En toen mijn andere scoutingvrienden ook mee wilden, stond mijn besluit vast, dat wilde ik ook! Het lijkt me een leuke reis omdat het zo'n grote ervaring is en je zoveel mensen leert kennen", vertelt de 15-jarige Maayke van Eijk die bij de Lisser Kaninefaten zit. "De jamboree gaat vooral over contact leggen met andere culturen, maar je kan daar ook heel veel leuke activiteiten doen, zoals raften, een zipline afgaan en klimmen."

De 16-jarige Elaine kijkt ook uit naar deze sportieve elementen. "Die doe je in je troep of in je ploeg. De troep bestaat uit 39 mensen. En in de ploeg ben je met 8 à 9 mensen van je troep. Het leuke is dat je activiteiten doet met andere mensen en dat je die daardoor beter gaat leren kennen. Je leert zelfs nieuwe gerechten kennen, want van elk aanwezig land is er een foodhouse. Daar verkopen ze typische gerechten uit dat land."

Esmee Dongelmans is 16 jaar en zat al 9 jaar bij de Lisser Kaninefaten. Ook zij maakt deel uit van de Roze Koeken. "Dat deze Jamboree plaatsvindt in de Verenigde Staten, maakte dat ik supergraag mee wilde. Een keer naar Amerika gaan is echt een droom voor me. Dit is dus mijn kans. Ook lijkt het mij geweldig om in aanraking te komen met zoveel verschillende culturen en mensen." Esmee hoopt er ook zelfverzekerder te worden. "Ik ontmoet er heel veel nieuwe mensen waar ik mee moet kunnen communiceren in het Engels. Als ik dat nu zou moeten doen, zou ik waarschijnlijk te bang zijn om het te doen, maar daar moet ik wel. Het helpt ook dat je weet dat je niet de enige bent die het eng vindt. Iedereen gaat door hetzelfde heen. Ik kijk er heel erg naar uit. Je leeft maar één keer, dus pluk de dag en geniet, je maakt dit tenslotte maar één keer mee!!"

World Scout Jamboree
De World Scout Jamboree is een vierjaarlijks kamp voor scouts van over de hele wereld. Er doen ongeveer 40.000 scouts aan mee uit 150 verschillende landen. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland georganiseerd. In de VS vindt de World Scout Jamboree plaats van 22 juli t/m 2 augustus. Scouts uit de hele wereld kamperen er op hetzelfde terrein, leren elkaar kennen en ervaren de cultuurverschillen. Samen met een voor- of nareis door het gastland maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>