Wielrennen wordt ook door veel vrouwen beoefend. Velocity Ladies Lisse probeert vrouwen te enthousiasmeren voor deze sport.
Wielrennen wordt ook door veel vrouwen beoefend. Velocity Ladies Lisse probeert vrouwen te enthousiasmeren voor deze sport. Foto: Sabine van Erp/pixabay

Wielervereniging Velocity Ladies Lisse gaat eindelijk van start

Verenigingen

Velocity Ladies is een wielervereniging voor en door vrouwen met als missie zoveel mogelijk vrouwen op een vrijblijvende manier in groepsverband te laten wielrennen en/of mountainbiken. In februari 2019 is de vereniging opgericht en is het concept uitgerold in Eindhoven, waar binnen een jaar 30 leden rondfietsen in 2 niveaugroepen en een mountainbikegroep. En nu is deze vereniging er ook in Lisse.

“Niks moet, alles mag,” aldus Manon Zuurmond, initiatiefneemster van Velocity Ladies in Lisse. Velocity Ladies wil dat vrouwen zich juist niet verplicht voelen om alle ritten mee te fietsen. “Vrijblijvendheid en plezier is wat bij onze vereniging voorop staat. Heb je een keertje geen zin of heb je andere afspraken, dan fiets je gewoon de volgende keer weer mee.”
Het plan was om vanaf 7 april wekelijks op dinsdagavond een tocht op de racefiets te rijden, maar toen gooide corona roet in het eten. Alles kwam stil te liggen. Een paar maanden later mag de vereniging dan eindelijk starten. "We mogen van de NTFU en het RIVM fietsen in groepjes van 4 personen, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Onze openingsrit is nu gepland op 30 juni, en we verzamelen om 18.45 uur bij Giantstore Oppelaar aan de Kanaalstraat 122. We fietsen in 3 groepjes van 4 mensen. Onze leden moesten inschrijven in verband met het beperkte aantal deelneemsters: binnen een uur waren we 'vol'. Het enthousiasme is dus groot. We gaan meer ritten plannen, zodat meer meiden mee kunnen fietsen. Dat fietsen gebeurt vooralsnog elke dinsdagavond."

In de oorspronkelijke opzet zou de vereniging de ritten in 1 groep rijden, ongeacht niveau of leeftijd. "Zo zouden we elkaar leren kennen en kijken waar de behoeftes van de fietsvrouwen hier in Lisse liggen,” legt Manon uit. Door corona moet het initiatief nu toch direct van start met meer kleinere groepjes. Manon hoopt net als in Eindhoven uit te groeien naar verschillende niveaugroepen om vrouwen zoveel mogelijk op hun eigen niveau en beleving te laten fietsen. Waarbij ook zaterdagochtendritten hoog op de lijst staan om te realiseren.

Start2Bike
Naast de dinsdagavondritten wil Velocity Ladies Lisse starten met de cursus Start2Bike, ook speciaal gericht op vrouwen. Ook dit moest in de ijskast worden gezet. Maar wat houdt de cursus in? Een viertal wielertrainingen voor beginners en licht gevorderden, waarbij de basis van de wielertechniek wordt geoefend. “Deze cursus zat binnen 2 weken al helemaal volgeboekt!” Het geeft volgens Manon aan dat er in deze streek genoeg vrouwen zijn die graag samen willen wielrennen en zich zelfverzekerd op de fiets willen voelen. Velocity Ladies Lisse organiseert in de toekomst naast haar wekelijkse ritten dan ook meerdere clinics. “Dan kun je denken aan een clinic groepsrijden, bochtentechniek, of klimmen en dalen in Limburg, maar bijvoorbeeld ook aan een sleutelclinic bij Oppelaar.”
Velocity Ladies is een landelijke actieve vereniging. Naast de afdelingen in Eindhoven en hier in Lisse wordt er ook een afdeling in Den Bosch uitgerold. En Velocity Ladies doet meer. Samen met haar hoofdsponsor Liv Cycling Benelux wil de vereniging ook op andere locaties in Nederland fietsvrouwen samenbrengen. Dit doen zij door samen de Velocity LIV Rides te organiseren. “Als daar dan uiteindelijk weer nieuwe afdelingen uit voortvloeien, dan is dat helemaal in de lijn van onze missie.”

Nieuwe leden welkom
Terug naar Lisse. Velocity Ladies Lisse hoopt met haar oprichting het al rijke (wieler)sportaanbod in Lisse verder te verbreden. “Een wielervereniging echt alleen voor en door dames, dat bestaat in de Duin- en Bollenstreek nog niet”, constateert Manon. “Ik wil dit gat graag opvullen.” De vrouwenvereniging wil naast de huidige (wieler)verenigingen bestaan en verwacht elkaar versterkende samenwerkingen aan te kunnen gaan. “Maar laten we eindelijk eerst maar een lekker met elkaar gaan fietsen op die dinsdagavond!", zegt ze tot besluit.
Vanaf 30 juni begint Velocity Ladies Lisse met dinsdagavondritten. Kijk op www.velocityladies.nl/velocity-lisse/ voor meer info en achtergrond, of bel, app of sms Manon Zuurmond op 0625457717 of Lideke van Rees Vellinga 0645654463. Nieuwe leden zijn welkom!

Uit de krant