Logo lissernieuws.nl
<p>Wethouder Jeanet van der Laan overhandigde bij de Josephschool de eerste boekjes aan leerlingen. | Foto: pr</p>

Wethouder Jeanet van der Laan overhandigde bij de Josephschool de eerste boekjes aan leerlingen. | Foto: pr

(Foto: pr)
Sport

Leerlingen maken laagdrempelig kennis met sport en cultuur

  Verenigingen

Het beweegstimuleringsprogramma Sjors Sportief en Creatief is vrijdag 2 oktober officieel van start gegaan. Wethouder Jeanet van der Laan (sport en cultuur) overhandigde leerlingen van de Josephschool aan de Achterweg de eerste boekjes Sjors Sportief en Creatief. Dit boekje is op alle bassischolen in Lisse geïntroduceerd en aan bijna tweeduizend kinderen uitgereikt. Vanaf nu kunnen die kinderen zich (vaak gratis) inschrijven voor meer dan veertig verschillende kennismakingslessen in sport en cultuur.

De gemeente laat basisschoolkinderen middels Sjors Sportief en Creatief op een laagdrempelige manier kennismaken met een grote verscheidenheid aan beweeg- en cultuuraanbod in Lisse. Door deel te nemen aan kennismakingslessen kunnen kinderen ontdekken wat ze leuk vinden, zonder dat ze meteen lid hoeven te worden van een club of vereniging. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongeren al vroeg met sporten beginnen en dat ook volhouden”, aldus sportwethouder Van der Laan. “Maar ook de creatieve kanten van kinderen moeten we stimuleren. Ik ben dan ook heel erg blij dat we nu met Sjors Sportief en Creatief kunnen starten. Ik heb er hoge verwachtingen van.”

Enthousiast
In juni riep Team Buurtsportcoaches Lisse de verenigingen en sportaanbieders op om mee te doen aan Sjors Sportief en Creatief. “De reacties waren enthousiast”, aldus Van der Laan. “Maar liefst dertig verschillende aanbieders hebben zich aangemeld en bieden de komende maanden kennismakingslessen aan. Ook scholen staan positief tegenover extra bewegingsstimulering buiten schooltijd.”

Inschrijven
Basisschoolleerlingen uit groep 1 t/m 8 kunnen zich gemakkelijk inschrijven voor de verschillende kennismakingslessen via www.lisseactief.nl of de Sjors Sportief-app. Dit kan gedurende de rest van het schooljaar en voor net zoveel sporten als ze willen, gratis of tegen een kleine bijdrage.
Uit de landelijke cijfers van Sjors Sportief en Creatief blijkt dat maar liefst 20 procent van alle kinderen zich na de kennismakingslessen vast inschrijft bij een vereniging of club. Via enthousiasmering en monitoring hoopt Team Buurtsportcoaches Lisse deze cijfers ook in Lisse te kunnen bewerkstelligen.

Lokaal Sportakkoord
Het beweegstimuleringsprogramma sluit aan bij het Lokaal Sportakkoord. De gemeente Lisse wil kinderen en sport-, beweeg- en cultuuraanbieders met elkaar verbinden en stimuleren dat kinderen structureel deelnemen aan activiteiten bij een vereniging, club of andere aanbieder. Deze vraag kwam onder meer vanuit de partners van het Meerjarenprogramma Sporten, bewegen en spelen. De gemeente wil in 2021 ook het aanbod voor volwassenen en ouderen verder inzichtelijk krijgen.

Meer berichten