Links kampioen Fred van Randen en rechts Joost van Hal.
Links kampioen Fred van Randen en rechts Joost van Hal. Foto: pr

Schaakkampioen met vertraging

Verenigingen

Fred van Randen is kampioen van schaakvereniging De Zwarte Pion geworden van het seizoen 2021-2022. Normaal gesproken zouden de finaleronden al voor de zomerpauze zijn gespeeld, maar door coronamaatregelen en verplichtingen in de externe bondscompetitie lukte dat niet. Een verlaat kampioenschap dus. 

De competitie bij De Zwarte Pion bestaat uit een twintigtal ronden. De beste vier van het klassement spelen een play-off in de vorm van een dubbele vierkamp om de titel. Fred begon de finaleronde al uitstekend door recordkampioen Guus van Dijk te verslaan. In de laatste ronde moest een andere kampioen eraan geloven. Negenvoudig kampioen Joost van Hal was ook niet opgewassen tegen de degelijk spelende Fred. Met zwart moest er door Joost alles of niets worden gespeeld. Bij winst ging hij namelijk zelf met de eer van het kampioenschap strijken. De Franse verdediging waar Joost Fred mee wilde aanpakken staat bekend als een solide opening waarmee Joost Fred ongetwijfeld in een lang en uitputtend gevecht te lijf wilde gaan. De opzet bleek niet ambitieus genoeg om Fred in de problemen te brengen en uiteindelijk was het zelfs Fred die voor de winst ging. Joost had zichzelf dusdanig in de problemen gebracht dat er voor hem niets anders opzat dan een tactisch geplaatst remise-aanbod van Fred te accepteren. Dit halve punt was voor Fred genoeg om het kampioenschap veilig te stellen en daarmee voor de tweede keer in de eregalerij te worden opgenomen. In 2008 won Fred zijn eerste titel.

Ook in het huidige seizoen is Fred weer uitstekend van start gegaan. Hij heeft met zijn huidige derde plaats in het algemeen klassement prima vooruitzichten om weer de ‘final four’ te bereiken aan het eind van seizoen. Dan kan hij zich wederom in de strijd om het kampioenschap mengen.

Uit de krant