De roeiers van Iris, Ton Schlief en Kor van Hateren op de Linge.
De roeiers van Iris, Ton Schlief en Kor van Hateren op de Linge. Foto: Leo de Keizer

Iris-roeiers eindigen als tweede op de Lingebokaal

Verenigingen Sport

Onder bijzondere en klimaatveranderingswaardige weersomstandigheden (warm en zonnig) roeiden de Iris-roeiers Ton Schlief uit Voorhout en Kor van Hateren uit Lisse op de warmste 12 november ooit gemeten op de Linge bij Leerdam in een dubbel twee de 6 kilometer lange race ‘Lingebokaal’.

De Lingebokaal vergt naast uithoudingsvermogen ook stuurmanskunst in de boot, omdat de rivier ter plekke erg bochtig is. Extra lastig dus voor boten zonder roer waarin de roeiers zelf in de roeihalen moeten bijsturen. Het devies is dan ook: bij het oproeien naar de start de route alvast goed inprenten. 

Met zo’n 60 boten in Blok 2 vergde de oproei- en wacht voor de startprocedure nogal wat tijd. De roeiers waren toen echt blij met de zon en het gebrek aan wind. Bijna anderhalf uur later roeiden de Iris-deelnemers over de startlijn. Ze hadden een vijftigtal slagen nodig voordat het lekker ging lopen. Dat niet iedereen de Lingemeanders goed aanstuurde, zagen zij aan volgende boten in het blikveld die moeite hadden om de ideale lijn aan te houden. Ook de Iris-boot schampte op bakboord in de eerste bocht de geschoren rietkraag, maar boegroeier Ton Schlief lukte het om alle volgende bochten goed aan te snijden.

Onderweg haalden ze twee damesvieren in, werden ze zelf niet ingehaald, maar wel opgejaagd door een concurrerende dubbel twee die weliswaar sneller roeide, maar meer de bochten uit liep. De laatste 1500 meter begonnen de Iris-mannen te merken dat ze conditioneel nog enigszins te kort kwamen en dat uitte zich dan ook direct in iets minder technisch roeien. In het veld van acht dubbel twee’s finishten zij als vijfde. In de leeftijdscategorie werd dat een fraaie 2e plaats. Met wat meer conditie en iets meer samen roeien vooraf, is een keer 1e worden zeer wel mogelijk, aldus de roeiers zelf.

De Lingewedstrijd is een prima wedstrijd voor subtoppers, ex-toppers en would-be-toppers om aan deel te nemen. Hopelijk kunnen bij de volgende editie de Leerdammers verblijd worden met een botenwagen vol met Iris-boten die deelnemen aan meerdere klassen.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant