Het eerste team van De Zwarte Pion promoveert! V.l.n.r. Johan den Breejen, Joost van Hal, Dennis Bouwmeester, Rob van den Aardweg, Guus van Dijk, teamcaptain Wayne Welch, Ewout Muller, Fred van Randen.
Het eerste team van De Zwarte Pion promoveert! V.l.n.r. Johan den Breejen, Joost van Hal, Dennis Bouwmeester, Rob van den Aardweg, Guus van Dijk, teamcaptain Wayne Welch, Ewout Muller, Fred van Randen. Foto: pr

Dubbelslag voor De Zwarte Pion

Verenigingen

Het verenigingsleven maakt moeilijke tijden door. De gemiddelde leeftijd van de leden neemt toe en de aanwas van nieuwe en jonge leden blijft achter. Ook bij schaakvereniging De Zwarte Pion in Lisse is dit een bekend fenomeen. Dit ondanks het feit dat er in Nederland en misschien wel wereldwijd een heuse schaakhype gaande is. 

Schaken is een serieus tijdverdrijf geworden onder jongeren in het basisonderwijs en op middelbare scholen. De weg naar schaken in clubverband wordt helaas nog niet gevonden. Sportief gezien is daar bij De Zwarte Pion echter weinig van te merken, want de twee teams die voor Lisse strijden in de competitie van de Leidse Schaakbond waren het afgelopen seizoen uiterst succesvol. 

In de op een na hoogste divisie binnen deze bond wist het eerste team donderdag 11 mei het kampioenschap binnen te slepen. Daar moest hard voor gestreden worden. Een zwaarbevochten krappe zege tegen hekkensluiter Leithen 2 uit Leiden in de eerste ronde van het seizoen beloofde een moeilijk seizoen en na een nederlaag tegen Philidor 2, ook uit Leiden, leken de kansen op een goede eindklassering ver weg. Teamcaptain Wayne Welch bleef echter vertrouwen houden in een goede afloop en is bovendien een meester in het motiveren van het team. 

De weg naar boven werd gevonden en in de laatste vier ronden wist alleen Voorschoten 2 het team uit Lisse nog op een gelijkspel te houden. De overige wedstrijden werden in winst omgezet. Een zinderende finale in de laatste ronde tegen het eerste team uit Oegstgeest was de kroon op een spannend seizoen. De spanning was tot de laatste partij om te snijden. De wedstrijd moest worden gewonnen om het kampioenschap veilig te stellen, maar al gauw hadden een aantal spelers zichzelf in de problemen gebracht die ze niet meer te boven kwamen en keek men snel tegen een achterstand aan. Die werd uiteindelijk door de overige spelers alsnog omgebogen in een overwinning voor het team, resulterend in een 4,5 – 3,5 overwinning. Het kampioenschap in de eerste klasse van de Leidse Schaakbond is binnen, promotie een feit en volgend seizoen mag gestreden worden in de hoogste divisie binnen deze bond, de hoofdklasse. 

Het tweede team van De Zwarte Pion ging het een stuk makkelijker af. Dit team kwam uit in de recreatieklasse (een divisie waar de teams bestaan uit vier spelers in plaats van acht). Deze klasse heeft een wat informeler karakter en hier mogen ook gastspelers worden ingezet. De eerste ronde was nog een zwaarbevochten overwinning tegen het vijfde team van Philidor uit Leiden. Maar in de rest van het seizoen werden de overwinningen met speels gemak aan elkaar geregen, waaronder vier keer een 4-0 overwinning. Alle speelrondes werden zodoende in winst omgezet en met een straatlengte voorsprong op de nummer 2 werd ook hier het kampioenschap voor dit team binnen gesleept. 

Mooi om te zien dat schaken een sport voor jong en oud is. In team 2 streden de 86-jarige Piet van de Griendt en de 11-jarige basisscholier Liam Rooijakkers succesvol zij aan zij voor het team uit Lisse.

Team 2 in actie tegen Reynaerde uit Aarlanderveen (4-0 overwinning).
Piet van de Griendt op dreef voor Team 2. Hier tegen SC Bodegraven.

Uit de krant