Afbeelding
Foto: pixabay

Broodfondsen in trek in de Bollenstreek

Zakelijk

ZELFSTANDIGEN • In Museum de Zwarte Tulp werd vorige week maandag een informatieavond gehouden over broodfondsen. Dat veel zelfstandig ondernemers (waaronder zzp'ers) uit de omgeving daar oren naar hebben, bleek deze avond wel, want er was ontzettend veel belangstelling voor.

Door Esther Akerboom

Een broodfonds is een sociaal en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers. Het bestaat uit een vereniging van minimaal 20 en maximaal 50 zelfstandigen die elke maand een bedrag opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening bij Triodosbank. Zo wordt gezamenlijk een buffer opgebouwd waaruit een deelnemer die arbeidsongeschikt is maandelijks schenkingen krijgt voor een periode van maximaal twee jaar. Er komen geen controlerende artsen aan te pas en omdat iedereen bekend is, weet elke deelnemer waar zijn of haar geld heengaat. Inmiddels hebben zich in Nederland al ruim 17.000 zelfstandigen bij meer dan 400 broodfondsen aangesloten.

Wie zich bij een broodfonds aan wil sluiten of er een op wil richten, kan zich laten informeren op een bijeenkomst zoals die in het museum. Deze avond werd georganiseerd door de ondernemers Karin Heppener en Marlies Nieuwmeijer. De nodige informatie werd verstrekt door een teamlid van De BroodfondsMakers, die begeleiding geven bij het oprichten van nieuwe broodfondsen.

"Het was fantastisch, wat een enorme belangstelling was er voor deze avond. We hoopten op 30 man, maar er zaten wel tegen de 70 mensen in de zaal. Gaandeweg de avond bleek dat er wel twee extra broodfondsen kunnen worden opgericht, naast de twee die er al in de Bollenstreek zijn", vertelt Heppener enthousiast. "De spreker van De Broodfondsmakers, Jan van Brussel, was een vriendelijke man die alles goed en duidelijk uit kon leggen. Aan het eind van de avond vroeg hij wie er wel belangstelling had en ik was blij verrast dat alle handen omhoog gingen."

Nog twee bijeenkomsten
Na de eerste avond volgen er nog twee. Tijdens de tweede avond wordt verder ingegaan op de materie, kunnen mensen zich aansluiten, wordt een bestuur opgericht en worden afspraken gemaakt. De derde keer is de oprichtingsbijeenkomst en dan kan er binnen drie maanden worden gestart. Heppener zal zich zelf ook aansluiten bij een van de nieuwe broodfondsen. "Het is erg leuk om zoveel ondernemers bij elkaar te brengen als je zelf zoiets organiseert. En ik ben dankbaar dat de Zwarte Tulp ons niets rekent voor de eerste twee avonden."

Inmiddels zijn er ook plannen voor het oprichten van nieuwe broodfondsen in Oegstgeest, Warmond en Leiden. Wie niet op deze avond was, maar wel interesse heeft, kan kijken op broodfonds.nl voor informatie en de agenda.

Uit de krant