Logo lissernieuws.nl
<p>Winkelcentrum Blokhuis wordt gemoderniseerd. Ook dat moet leegstand tegengaan. Dit is een impressie van de nieuwe ingang aan de Kanaalstraat.</p>

Winkelcentrum Blokhuis wordt gemoderniseerd. Ook dat moet leegstand tegengaan. Dit is een impressie van de nieuwe ingang aan de Kanaalstraat.

(Foto: pr)
Politiek

Minder lege winkelpanden in Lisse

  Zakelijk

De cijfers van de winkelleegstand laten zien dat Lisse er redelijk goed voor staat. Alle cijfers liggen onder de gemiddelden van vergelijkbare gemeenten en de leegstand is in 2020 zelfs afgenomen. Goede samenwerking tussen vastgoedpartijen, ondernemers en de gemeente blijft echter noodzakelijk om de leegstand te beperken en het aantal vierkante meters winkel terug te dringen. “Te veel optimisme is gevaarlijk”, aldus wethouder Kees van der Zwet. “We kennen bijvoorbeeld de effecten van de coronamaatregelen nog niet.”

De gemeente Lisse werkt samen met de diverse partijen (ondernemers en vastgoedeigenaren) actief aan verbeteringen. Zo wordt de buitenruimte opgeknapt en is de renovatie van winkelcentrum Blokhuis aanstaande. Het transformeren van leegstaande winkelpanden naar woningen buiten het kernwinkelgebied, zoals in de Kanaalstraat en de Koninginneweg helpt ook om de leegstand te verminderen. Daarnaast zitten er nog diverse nieuwe projecten in de pijplijn die het Dorpshart Lisse een positieve impuls kunnen geven.

Jaarlijks onderzoek
De winkelleegstand wordt jaarlijks onderzocht door bureau Locatus. De rapportage voor Lisse is naar de gemeenteraad gestuurd. In algemene zin nam de winkelleegstand sinds 2019 in ons land sterk toe. De verwachting was dat in 2020 de leegstand verder zou toenemen omdat sluiting vanwege coronamaatregelen hard aankwam. Dat gebeurde echter niet.
“We blijven alert en verkennen samen met alle partijen hoe we de samenwerking kunnen versterken”, aldus wethouder Van der Zwet. “Ik heb er vertrouwen in dat we in Lisse een bruisend centrum kunnen behouden als we die samenwerking verder intensiveren.”

Meer berichten