Astrid Verkerk, bestuursvoorzitter Joost Kuurman en wethouder Adri de Roon bij Verkerks afscheid.
Astrid Verkerk, bestuursvoorzitter Joost Kuurman en wethouder Adri de Roon bij Verkerks afscheid. Foto: Arie in 't Veld

Verkerk neemt afscheid van WelzijnsKompas

Zorg & Welzijn

Welzijn • Tijdens een bijeenkomst in De Proeverij heeft directeur Astrid Verkerk donderdag afscheid genomen van WelzijnsKompas, het vervolg op de vroegere SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse). Bij die gelegenheid werd door Anke Segers een interessante inleiding gehouden over transformatie in een sociaal domein, op basis van het door haar geschreven boek De nieuwe route.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Adri de Roon ging in op de geschiedenis van WelzijnsKompas en de moeilijkheden die de scheidende directeur daarbij heeft ondervonden. "Je was directeur van een organisatie die in het begin SWOL heette, daarna Welzijn Lisse-Hillegom en nu WelzijnsKompas. Veel veranderingen in tien jaar en toen je binnenkwam trof je een in zichzelf gekeerde organisatie aan die in mineur was. Men deed de dingen gewoon omdat ze deze altijd zo deden. Na een jaar kortte de gemeente de subsidie met 25 procent omdat ze niet het sporten en dergelijke voor ouderen wilde subsidiëren. En ga er dan maar aan staan zoals jij dat hebt gedaan. Later wilde de gemeente ook naar prestatieafspraken, hetgeen jou en de organisatie de nodige hoofdbrekens kostte." De Roon zei tevens dat toen alles een beetje tot rust was gekomen er een welzijnsorganisatie nieuwe stijl kwam. "Kortom, je hebt een bewogen tijd achter de rug en veel gedaan voor de gemeenten Lisse en Hillegom."

Goede samenwerking
Joost Kuurman, de voorzitter van WelzijnsKompas zei donderdagmiddag onder andere dat men er in elk geval in geslaagd is een opvolger voor Verkerk te vinden in de persoon van Gesmar Pruijs. "Dat maakt het voor jou als vertrekkend directeur en eindverantwoordelijke iets gemakkelijker om na tien jaar afscheid te nemen. De koers van de SWOL moest drastisch worden bijgesteld, het herbezinnen op de werkwijze van de medewerkers was een punt, alsook het stellen van nieuwe doelen, het uitvoeren van nieuwe taken en omscholing. Allemaal facetten waaraan jij als directeur leiding moest geven. En dan recentelijk ook nog het nadenken over schaalvergroting en de gesprekken met het bestuur van Welzijn Hillegom om een samensmelting te bewerkstelligen. Het was allemaal erg druk, zodat we per 1 januari van dit jaar als één organisatie verder konden gaan. Met een goede samenwerking tussen alle partijen. Zoals de uitstekende relatie die je hebt kunnen opbouwen met de wethouders Adri de Roon van Lisse en Annechien Snuif van Hillegom. Zonder hun vertrouwen had het nooit allemaal zover kunnen komen."
Kuurman zei ook te hopen dat men binnenkort weer in gesprek kan komen met Welzijn Teylingen om te zien of er meerwaarde is in een hechtere samenwerking binnen de regio. "Astrid, grote dank aan jou voor de inspiratie, je leidinggeven, je doorzettingsvermogen en vooral voor de vrolijke mens die je bent, met jouw warme belangstelling voor de medewerkers."

Astrid Verkerk zelf zei bij haar afscheid onder andere dat door de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) de kaarten/subsidiestromen anders kwamen te liggen. "We moesten meer aanbodgericht gaan werken. Toen kwam er ook nog een crisis, dus meer doen voor minder geld. Er zijn veel stappen gezet en er is veel bereikt, maar je moet wel steeds op allerlei veranderingen anticiperen en vernieuwingen aan durven gaan. Ik ben altijd op zoek gegaan naar een goede samenwerking met medewerkers en gemeente en vol vertrouwen laat ik de organisatie achter zoals die nu is."

Uit de krant