Saskia en haar ouders.
Saskia en haar ouders. Foto: pr

Internationale Epilepsie Dag: 'Het leven is mooi'

Zorg & Welzijn

GEZONDHEID - Op maandag 12 februari 2018 is het Internationale Epilepsie Dag (IED). Op deze dag wordt stilgestaan bij epilepsie en de ernst en impact ervan. Het internationale thema is: 'Life is beautiful', 'Het leven is mooi'. Ook voor mensen met epilepsie kan het leven mooi zijn, zelfs als zij daarnaast nog een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Daar zet Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) zich voor in.


Het verhaal van Saskia sluit daar goed bij aan. Saskia heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Haar moeder vertelt: 'Voor zij bij SEIN kwam wonen, had ze heel zware epileptische aanvallen. In die tijd was het een zielig hoopje mens. Ze kon ook best agressief worden. Bij SEIN is ze in een korte tijd helemaal opgebloeid. Het is hartverwarmend hoe de begeleiders haar hebben ontvangen. Saskia vindt hier de rust die ze nodig heeft. De juiste aanpak is ook heel belangrijk voor Saskia. En dat doen ze hier fantastisch.'

Saskia wordt begeleid door een multidisciplinair team. Helaas gaat Saskia wel fysiek achteruit. Dat is inherent aan haar aandoening. Ze kwam lopend binnen bij SEIN, maar zit nu in een rolstoel. Haar vader vertelt: 'Omdat haar lichamelijke conditie achteruit is gegaan, komt ze nog maar twee keer per jaar bij ons thuis in Beverwijk, meestal een ochtend. Ze vindt het heel leuk, maar aan het eind van zo'n ochtend is het dan weer welletjes geweest. Ze laat dan weten dat ze naar huis wil. Eerst was haar thuis ons huis in Beverwijk. Nu is het afdeling B1 van gebouw 3 bij SEIN. En we zijn blij dat SEIN echt een 'thuis' voor haar is.' Lees ook het hele interview op sein.nl.

Plekken vrij voor mensen met epilepsie en een beperking
Sommige mensen met epilepsie en een beperking hebben veel zorg en begeleiding nodig. Daardoor kunnen zij soms niet (meer) zelfstandig wonen of thuis verblijven. Zij kunnen terecht bij SEIN, van jong tot oud. In Cruquius, Heemstede en Zwolle wonen zij prettig en veilig in speciale woonvoorzieningen ingericht op mensen met epilepsie. Er zijn op deze locaties plekken vrij voor mensen met epilepsie en een beperking. Er is een breed woonaanbod, variërend van veel zorg tot zelfstandiger en van permanent tot tijdelijk (logeren).

Heb hart voor epilepsie!
SEIN doet de oproep: Heb hart voor epilepsie! Met deze oproep wil SEIN zoveel mogelijk mensen bereiken om zo epilepsie onder de aandacht te brengen. Laat ook zien dat u hart hebt voor epilepsie! Like en deel de oproep op social media en maak zo kans op één van de tien sleutelhangers die SEIN verloot. Deze hartvormige sleutelhangers zijn met veel plezier en liefde gemaakt door cliënten van SEIN op de houtgroep bij de dagbesteding.
Zie voor meer informatie www.sein.nl/ied

Internationale Epilepsie Dag
De Internationale Epilepsie Dag is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy en het International League Against Epilepsy. De IED wordt jaarlijks gehouden op de tweede maandag van februari, zo dicht mogelijk bij Valentijnsdag. St. Valentijn is de beschermheilige van epilepsie.

Life is Beautiful
Het International Bureau for Epilepsy (IBE), organisator van de International Epilepsy Day, schreef in de aanloop naar deze dag een fotowedstrijd uit. De inzendingen konden tot 31 december 2017 worden opgestuurd. De jury mocht zich buigen over alle foto's waarin het thema 'Life is beautiful' door de vele deelnemers in beeld is gebracht. De prijswinnende foto's zijn te zien in de online galerie opwww.epilepsy.org.

Uit de krant