Fahranaz Nezamdiba doet naast haar baan als lifecoach ook vrijwilligerswerk bij Welzijnskompas, als welzijnscoach.
Fahranaz Nezamdiba doet naast haar baan als lifecoach ook vrijwilligerswerk bij Welzijnskompas, als welzijnscoach. Foto: pr

Naar de huisarts voor gratis welzijnsrecept

Zorg & Welzijn

REGIO n "Ik vind mensen helpen gewoon het fijnste wat er is", vertelt Fahranaz Nezamdiba. En daarom werkt de geboren Iranese niet alleen als zelfstandig lifecoach, maar zet ze haar skills ook in als vrijwilliger bij WelzijnsKompas - voor mensen die wat begeleiding kunnen gebruiken.

"Dat zijn mensen die bij ons komen met een welzijnsrecept van de huisarts of praktijkondersteuner. Want in Lisse en Hillegom kun je ook naar de huisarts als je klachten hebt die niet met medicijnen verholpen kunnen worden. Bijvoorbeeld als je het lastig vindt om zin aan je dag te geven, of als je weer het gevoel wilt hebben dat je ertoe doet."

In beide dorpen is het project Welzijn op Recept in 2016 opgestart en zijn al veel mensen kosteloos weer op weg geholpen. Vorig jaar bleek dat het eigenlijk te veel werk was voor de twee welzijnsadviseurs van WelzijnsKompas. Daarom doen zij sinds begin 2018 alleen nog de intake van mensen met een welzijnsrecept, en komt daarna de vrijwillige welzijnscoach in beeld die speciaal hiervoor is opgeleid. Zoals Fahranaz.

Geen medisch dossier
"Als iemand aan mij wordt gekoppeld, hoor ik wat zijn of haar achtergrond is en waar die persoon behoefte aan heeft. Meer bewegen bijvoorbeeld. Maar ik krijg geen medisch dossier te zien en weet ook niet of er andere specialisten zijn ingeschakeld, zoals een psycholoog of een diëtist. Mijn taak is het om samen met iemand te ontdekken wat hem of haar energie geeft, wat de dag weer kleur geeft. Dat kan gezelschap zijn of iets doen voor anderen, of gewoon meedoen aan een leuke activiteit."

Met haar achtergrond - ze studeerde Farmacie en Psychologie - heeft Farahnaz veel in haar mars als het gaat om begeleiding. Toch is de bedoeling van Welzijn op Recept om na korte tijd weer afscheid van elkaar te nemen. "Soms is het al genoeg om oude hobby's op te pakken, lekker tuinieren of op zwemcursus bijvoorbeeld. En soms is er wat meer nodig. Dan is het fijn als je niet alleen die drempel over hoeft. Ik blijf ook altijd positief. Vind het belangrijk om te benadrukken wat wel goed gaat en niet alleen wat beter kan."

Ook voor jongeren
Farahnaz heeft vier collega-welzijnscoaches bij WelzijnsKompas. Allemaal hebben ze een interne training gehad om mensen in korte tijd gratis te begeleiden naar een activiteit die echt bij hen past. "Vaak zijn het oudere mensen die bij ons komen. Het kan gaan om iemand die na jaren mantelzorg alleen achterblijft. Of om iemand die op latere leeftijd werkloos wordt. Maar ook jongeren kunnen terecht bij de huisarts voor een welzijnsrecept. Alle huisartsen in Hillegom en Lisse werken mee aan Welzijn op Recept en WelzijnsKompas is er voor alle inwoners. Ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen."

Voor informatie en/of opmerkingen kan men contact opnemen met Hilde Koudijs, coördinator/medewerker vrijwillige inzet, via h.koudijs@welzijnskompas.nl of telefonisch via (0252) 757100.

Uit de krant