Landelijke dag van de mantelzorg | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Deze mantelzorger is lekker creatief bezig.
Deze mantelzorger is lekker creatief bezig. (Foto: Annemiek Cornelissen)

Landelijke dag van de mantelzorg

  Zorg & Welzijn

HILLEGOM/LISSE • De landelijke dag van de mantelzorg was zaterdag 10 november. Een dag waarop in heel Nederland mantelzorgers in het zonnetje werden gezet. Uit naam van de gemeenten Hillegom en Lisse werd door Welzijnskompas Hillegom-Lisse net als voorgaande jaren een feestelijke dag georganiseerd in het gebouw van Stichting Cultuur Beleving Hillegom. Ruim zeventig mantelzorgers hadden zich voor deze dag aangemeld.

Door Annemiek Cornelissen

Volgens Edith Schouten, mantelzorgadviseur van Welzijnskompas Hillegom-Lisse is de Dag van de Mantelzorg in het leven geroepen als blijk van waardering voor mantelzorgers. "In Hillegom en Lisse hebben wij inmiddels 750 mensen in beeld die mantelzorg verlenen aan hun partner, kind, ouder of iemand anders die dichtbij staat. Mantelzorg combineren met alle andere dingen in je leven kan emotioneel, maar ook praktisch zwaar zijn. Voor mantelzorgers voelt het echter vaak als heel gewoon, maar het is bijzonder wat ze doen." 
De dag werd geopend door de wethouders Fred van Trigt van de gemeente Hillegom en Jolanda Langeveld van de gemeente Lisse. Ook zij onderstreepten het belang van mantelzorgers en het goede werk dat zij doen. Gesmar Pruijs, directeur Welzijnskompas Hillegom-Lisse hield ook een toespraak, waarna het programma dat voor de mantelzorgers was samengesteld, van start ging. Zo was er een theater, verzorgd door Marijke Korts. Zij verscheen als het typetje Katrien en samen met drie medespelers deed zij verschillende sketches, heel herkenbare situaties voor mantelzorgers. "Zorg goed voor jezelf", was de boodschap die de aanwezige mantelzorgers daarbij mee kregen. "Jullie cijferen jezelf vaak weg, maar jullie zijn net zo belangrijk als de persoon aan wie jullie de zorg verlenen." 
Ook werd het idee geopperd dat er wel eens een uitzendbureau geopend kan worden voor mantelzorgers. Aan de aanwezige mantelzorgers werd de vraag gesteld hoe zij over dit idee dachten. Niemand bleek voorstander te zijn. Verder konden de mantelzorgers in gesprek en werd hen verteld dat zij altijd terecht kunnen bij professionals met hun vragen. Volgens Edith Schouten moet een mantelzorger weten dat er altijd naar hun wordt geluisterd. "Er wordt meegedacht en naar mogelijke oplossingen gezocht. Dat kan vaak niet meteen, maar uit ervaring weten we dat de mantelzorgers zich al goed voelen als er alleen maar naar hen wordt geluisterd." Na dit officiële gedeelte was er een uitgebreide lunch, gevolgd door een viertal workshops waaraan de aanwezigen konden deelnemen, namelijk lachyoga, bloemschikken, dienbladen decoreren en salade en tiramisu maken. Iedere mantelzorger mocht aan twee meedoen en de populairste was duidelijk bloemschikken. Het doel van de dag was zelf even verzorgd worden en een klein feestje te maken, met als afsluiting een cadeautje in de vorm van een goodiebag.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>