Logo lissernieuws.nl
Zo ziet de Quarantainer eruit. Zo'n soortgelijk ontmoetingshuisje werd onlangs ook bij Berkhout geplaatst.
Zo ziet de Quarantainer eruit. Zo'n soortgelijk ontmoetingshuisje werd onlangs ook bij Berkhout geplaatst. (Foto: pr)

Crowdfunding voor Quarantainer bij GGZ-instellingen is succes

  Zorg & Welzijn

Stel je voor, je bent psychisch kwetsbaar. Zo kwetsbaar dat je opgenomen bent. Dat is op zichzelf al een heftige ervaring. Maar door corona kun je nu ook je familie en geliefden niet zien, doordat bezoek in de instelling waar je zit, niet toegestaan is. ‘Onbestaanbaar’, vinden MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun. De drie organisaties zijn een crowdfundingsactie gestart om te zorgen voor een alternatief. Het doel: zeker 1 Quarantainer van 7500 euro te plaatsen bij een GGZ-instelling. In een dag werd echter al 17.000 euro opgehaald! In plaats van 1 Quarantainer kan men er nu meer plaatsen. 

Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon: “De aandacht en zorg voor deze mensen stokt en we krijgen signalen waar we echt niet omheen kunnen. Zo vertelt een moeder ons dat ze haar zoon al weken niet heeft kunnen bezoeken, dat het langzaam slechter met hem gaat. En dat ze hoopt dat hij het gaat overleven. Dat gaat je toch door merg en been?”

De drie organisaties komen daarom in actie en hebben een crowdfunding opgezet om patiënten en familie en geliefden weer samen te brengen. Dat door middel van een zogenaamde Quarantainer: een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Carola van Alphen, voorzitter van Anoiksis: “Het is een plek waar je elkaar weer kunt zien, waar je je verhalen en emoties met elkaar kunt delen, waar je naar elkaar kunt lachen en met elkaar kunt huilen. Weer verbinding kunt maken.”

Crowdfunding
Het laten maken en plaatsen kost 7.500 euro per Quarantainer. Dit geld wordt met behulp van een crowdfundingsactie bij elkaar verzameld. Het plan is om deze Quarantainer bij minimaal 1 ggz instelling in Nederland te kunnen plaatsen. Maar eigenlijk smaakt het naar meer. Frank Bonekamp, directeur van de Socialrun: “Als wij dit kunnen, kan iedereen het toch? Ik hoop dat andere organisaties, bedrijven en ggz-instellingen geïnspireerd raken en ons voorbeeld volgen.”

Wil je ook doneren? De crowdfunding loopt nog 30 dagen

Meer berichten