Hollands Midden: sinds begin juni bijna 6000 mensen getest, 2 procent heeft corona | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay

Hollands Midden: sinds begin juni bijna 6000 mensen getest, 2 procent heeft corona

  Zorg & Welzijn

Iedereen met klachten kan zich sinds 1 juni aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. GGD Hollands Midden is blij met het lage percentage coronapositieven in de regio. Aan de andere kant maakt de dienst zich zorgen over het ontstaan van coronaclusters. "Wij benadrukken: houd je aan de 1,5 meter. Vermijd drukke plekken. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen."

Sinds 1 juni heeft de GGD Hollands Midden in zijn vier testlocaties in totaal 5965 personen getest op corona. Hiervan bleken 139 personen (2%) ook daadwerkelijk corona te hebben. De overgrote meerderheid heeft dus geen corona en kan weer met een gerust hart naar buiten.

Coronaclusters
Het team bron- en contactonderzoek gaat na elke positieve testuitslag alle sociale contacten van de persoon in kwestie na. Meestal zijn deze contacten erg beperkt waardoor de coronabesmetting snel ingedamd wordt. "Soms zien we echter een coronacluster ontstaan. Dit gebeurt als een persoon met corona met veel andere personen contact heeft gehad en zich hierbij niet aan de hygiënemaatregelen heeft gehouden. Die personen hebben op hun beurt vaak ook weer contact gehad met anderen. Op die manier krijgt corona de kans zich snel te verspreiden. Sinds 1 juni hebben wij 4 coronaclusters zien ontstaan, namelijk in Gouda, Katwijk (2) en Teylingen. Deze clusters zijn ontstaan binnen families en op de werkvloer." Het team bron- en contactonderzoek is dagenlang bezig geweest met het uitpluizen van deze clusters; het lukt om het virus weer in te dammen. Alle betrokken personen zaten/zitten in thuisisolatie en houden zich aan de leefregels die gelden bij besmetting.

Houd je aan de regels
De GGD Hollands Midden heeft voldoende capaciteit in zijn teststraten en bij het team bron- en contactonderzoek. "Ook hebben wij de mogelijkheid om verder op te schalen mocht dit in de toekomst nodig zijn. Toch blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels blijft houden. Op die manier voorkomen we coronaclusters. Want alleen samen krijgen we corona onder controle."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>