Logo lissernieuws.nl
De GGD roept op: laat je testen bij elke verdenking op corona, het is gratis en het mag zo vaak als nodig is.
De GGD roept op: laat je testen bij elke verdenking op corona, het is gratis en het mag zo vaak als nodig is. (Foto: pr)

Flinke daling aantal positieve coronatesten in Hollands Midden

  Zorg & Welzijn

Iedereen met klachten kan zich sinds 1 juni aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 22 tot en met 28 juni zijn er 2969 coronatesten afgenomen in Hollands Midden. Hiervan is tot nu toe slechts 0,3% positief getest, in totaal 10 personen. Er zijn geen nieuwe coronaclusters ontstaan. De GGD meldt eveneens dat veel mensen denken dat ze maar 1 keer gratis getest morgen worden op corona. Dat is een misverstand, je mag je zo vaak laten testen als nodig is, en iedere keer is het gratis.

Sinds 1 juni testen wij iedereen in Hollands Midden met klachten op corona in een van onze vier testlocaties. Afgelopen week bleek 0,3% van het aantal testen positief. Dat is 1,3 procent minder dan de week ervoor. Een flinke daling, terwijl het aantal testen wel redelijk gelijk gebleven is.

Veel vragen over scholen
Ons regionale callcenter wordt regelmatig gebeld door ouders die zich afvragen of er een coronacluster is op de school van hun kind. Gelukkig is dit niet het geval in onze regio. Het komt wel eens voor dat een leraar of leerling positief getest wordt, maar dit heeft tot nu toe niet tot het ontstaan van een cluster geleid. Pas als 3 of meer personen binnen 1 groep besmet zijn geraakt, spreekt de GGD van een cluster. Een positief getest persoon blijft in thuisisolatie tot hij/zij 24 uur klachtenvrij is. Op deze manier wordt voorkomen dat hij/zij anderen besmet. De GGD doet altijd een bron- en contactonderzoek bij een positieve besmetting en adviseert de betrokken familieleden en instellingen wat zij moeten doen.

Milde klachten? Testen!
Bij ons callcenter krijgen we regelmatig vragen over de coronatest. De vraag is dan “Ik ben alleen verkouden, ik denk niet dat het corona is, moet ik me toch laten testen?” En “Kan ik vaker dan 1 keer gratis getest worden op corona?” Het antwoord op beide vragen is ja! Wij horen helaas steeds vaker dat mensen met milde coronaklachten gewoon naar buiten gaan en zich niet laten testen. “Het is gewoon een verkoudheid”, horen we dan. Als we doorvragen blijkt dat mensen denken dat ze maar 1 keer gratis getest kunnen worden. Ze bewaren die test dan liever voor als ze denken dat ze echt corona hebben. Gelukkig berust dit op een misverstand. Je kan zo vaak als nodig is gratis getest worden op corona. Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s.

Houd vol
Wij zijn blij dat steeds minder mensen positief getest worden op corona. Wij hopen dat dit aantal blijft dalen, ook nu er versoepelingen zijn afgekondigd. Juist nu blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels houdt en zich bij milde klachten laat testen. Het landelijk callcenter en onze teststraten zijn dan ook 7 dagen per week geopend. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.
? Kijk op het dashboard Eengezonderhollandsmidden.nl voor de cijfers over corona in jouw gemeente.

Meer berichten