Van Erk en wijkagent Kassi in het Media Lab.
Van Erk en wijkagent Kassi in het Media Lab. Foto: Annemiek Cornelissen

Project om brugklassers Fioretti voor te lichten over geldezels

Onderwijs

Uit onderzoeken blijkt dat 98 procent van de jongeren in het bezit is van een smartphone en velen van hen zijn heel actief op social media. Steeds vaker komt het voor dat jongeren zich laten verleiden om tegen beloning hun bankrekening beschikbaar te stellen om geld wit te wassen door criminelen. Dat maakt ze tot een money mule, ook wel geldezel genoemd. 

Door Annemiek Cornelissen

Halt, politie, Voor ieder 1, Jongerenwerk en het Jeugd Preventieteam hebben besloten de jongeren voor te lichten over het fenomeen en de gevolgen die het kan hebben voor hun toekomst. De eerste aanzet daartoe is gezet op maandag 11 oktober op het Fioretti College in Hillegom. Die dag stond het Mobiel Media Lab (een vrachtwagen waarin het publiek welkom is om mee te denken met de politie) bij de school. Op dinsdag 12 oktober deden ze het Fioretti in Lisse aan.

Eerst brugklassers
Vanuit het Media Lab kregen de scholieren deze voorlichting van Halt. Volgens Anique van der Klaauw van Halt waren er al eerder zorgen over geldezels in Hillegom en Lisse, maar moest het informatieproject vanwege corona vooruit worden geschoven. “We zijn blij dat het nu wel kan. We merken dat de jongste jeugd eigenlijk nog niet zo heel bekend is met het fenomeen geldezel. Daarom hebben we besloten om eerst op deze doelgroep in te zetten. Vandaag en morgen is de info dan ook uitsluitend voor de brugklassers.”

‘Breng je spa’
Bij de eerste groep op maandagmorgen was burgemeester Arie van Erk aanwezig. De jeugd was duidelijk onder de indruk van wat zij te horen kregen. Een aantal van hen had al eens een berichtje gekregen met: “Breng je spa”, wat betekent: breng je bankpas. Van der Klaauw geeft aan dat de jongeren zich niet bewust zijn van de gevaren die dit met zich meebrengt. “Ze denken: dat is gemakkelijk geld verdienen, maar ze weten niet dat ze door het geven van hun pas medeplichtig worden, een strafblad kunnen krijgen en de mogelijkheid tot een bankrekening kwijt kunnen raken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.”
Wijkagent Mourad Kassi ziet de samenwerking in het project als heel positief. “Er wordt zo heel nuttige informatie verstrekt aan de jeugd. Je kan ze niet genoeg op het hart drukken om geen geldezel te worden. In Hillegom en Lisse hoor je er wel van, maar nog niet extreem, dat kunnen we mooi voor zijn.”

Uit de krant