Wethouder Kees van der Zwet (r.) onthulde het bord samen met VOL-voorzitter Eric Prince.
Wethouder Kees van der Zwet (r.) onthulde het bord samen met VOL-voorzitter Eric Prince. Foto: Nico Groen

Informatiebord geeft geschiedenis van Veenenburgbrug weer

Historie

Wethouder Kees van der Zwet en Eric Prince, voorzitter van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse”(VOL), hebben onlangs bij de nieuwe Veenenburgbrug een informatiebord onthuld. Op dit bord is te lezen hoe deze brug is ontstaan.

De brug was niet meer in goede staat en aan vervanging toe. Vanaf half mei tot en met eind augustus heeft de gemeente Lisse op de Loosterweg Noord werkzaamheden uitgevoerd om de brug te vervangen. De Loosterweg Noord werd gedurende enige tijd afgesloten voor al het verkeer tussen de Zwartelaan en Frederikslaan. Het verkeer werd daarom omgeleid. Eind juli is de nieuwe brug in gebruik genomen en eind oktober zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd.

Niet zomaar een brug
De oorspronkelijke Veenenburgbrug, gebouwd in 1928, is niet zomaar een brug. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de bereikbaarheid van dit mooie gebied. De brug ligt in de Loosterweg Noord bij de grens met Hillegom. Toen de VOL las over de plannen van de gemeente om de brug te vervangen, heeft zij een reactie richting de gemeente gegeven.
De VOL vond namelijk dat de brug niet vervangen, maar gerestaureerd zou moeten worden. In de column Sporen van Vroeger van 20 oktober 2020 vroeg de vereniging aandacht hiervoor: “Uniek zijn de jaagpaden onder de brug. De brug is gemaakt van kalkzandsteen. Dat is bijzonder omdat daaruit het verband blijkt tussen de zandafgravingen, de kalkzandsteenfabriek en het omliggende landschap.”
Helaas was restauratie niet mogelijk. De brug moest worden vervangen om gevaarlijke situaties te voorkomen, want in de onderbouw van de brug zaten veel scheuren. De VOL hoopte dat een nieuwe brug in de oorspronkelijke stijl herbouwd zou worden, maar dat is niet gebeurd. Wel zijn de kenmerkende beschermingspalen die op de uiteinden van de brugleuning stonden, gered. Het zouden er vier moeten zijn, maar na bijna 100 jaar waren er nog drie over. De zandstenen beschermingspalen zijn in samenwerking met Oud Lisse gerestaureerd en teruggeplaatst. En de verdwenen vierde paal is opnieuw gemaakt door de kalkzandsteenfabriek. Het naambord met de originele naam uit 1928 is ook weer aangebracht.

Uit de krant