Jongerenwerkers Niels Krijgsman (l) en Johan van Weeghel beginnen aan hun vijfde fietstocht door Europa.
Jongerenwerkers Niels Krijgsman (l) en Johan van Weeghel beginnen aan hun vijfde fietstocht door Europa. Foto: pr

Jongerenwerkers Johan en Niels op de pedalen voor Adamas

Algemeen Goede doelen

Johan van Weeghel en Niels Krijgsman fietsten al naar Parijs, Barcelona en Praag. Daar voegen ze deze zomer een tocht van 1.300 kilometer van het Italiaanse Venetië naar Dubrovnik in Kroatië aan toe. De twee jongerenwerkers staan niet voor niets op de pedalen: ze fietsen - net als de vorige keren- voor een goed doel. Op vrijdag 8 juli is een benefietavond om geld op te halen, georganiseerd door de jongeren waar ze mee werken.

“Het is een prachtige hobby, waar we graag iets aan koppelen zodat een ander er ook iets aan heeft.” Jongerenwerkers Niels Krijgsman (in Teylingen) en Johan van Weeghel (in Lisse) zijn net collega’s bij het jongerenwerk van Welzijnskwartier als ze in 2018 gesprek raken over de lange fietstochten die Niels regelmatig maakt. “Ik vroeg Johan of hij mee ging op fietsvakantie naar de Middellandse Zee. Zijn antwoord? Je bent gek... maar Parijs zou ik nog wel doen,” begint Niels lachend zijn verhaal. “Binnen tien minuten overlegde hij met het thuisfront en zijn we begonnen met trainen. Niet veel later zaten we op de fiets naar Frankrijk.”

Nieuwe traditie
Het duo wilde echter niet ‘zomaar’ de 500 kilometer lange tocht van Maastricht naar Parijs afleggen. Ze besloten te fietsen voor Centrum Adamas, toen nog het Adamas Inloophuis. Het bleek de opmaat naar een nieuwe traditie: elke zomer een lange fietstocht maken voor een goed doel. In 2019 fietsten ze van Lyon naar Barcelona, in 2020 vanuit Nederland naar Praag en vorig jaar vanaf de Tsjechische hoofdstad naar Venetië. Daar stappen ze nu weer op voor de volgende ‘etappe’. “Fietsen zit inmiddels in ons bloed,” zegt Niels. “Je komt door prachtige gebieden waar je vaak met de auto niet kan komen. Ook geeft het een kick om je hele hebben en houden al die kilometers mee te sjouwen.”

Opnieuw Adamas
Johan en Niels kiezen, net als tijdens hun eerste trip, opnieuw voor Adamas als goed doel. Dat heeft een reden, leggen ze uit. “Iedereen komt helaas direct of indirect met de vreselijke ziekte kanker in aanraking. Gezien wij zelf in het jongerenwerk zitten, willen wij ons graag inzetten voor de kinderen die via Adamas ondersteuning krijgen.”
Op vrijdag 8 juli organiseren de jongeren van jongerencentrum Ex-Voto (Jacoba van Beierenweg 118B) in Voorhout een benefietavond met als thema ‘Rad Van Fortuin’. Deelnemers kunnen prijzen winnen die door lokale ondernemers zijn gesponsord. Niels: “Deze benefietavond is compleet verzorgd door de jongeren, wat ons natuurlijk apetrots maakt. Iedereen is welkom, dus kom langs, win te gekke prijzen en steun Centrum Adamas!”. Kijk voor meer informatie ook op Facebook: JohanenNielsfietsennaarDubrovnik. Daar houden ze je ook op de hoogte van hun wel en wee tijdens het fietsen, onder meer via vlogs.

Uit de krant