Ronald Clemens heeft het slagersvak weer opgepakt. | Foto: Ruth Eppink
Ronald Clemens heeft het slagersvak weer opgepakt. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Opnieuw een Clemens als Keurslager

Lisse n Het was feest in winkelcentrum Poelmarkt, waar Keurslager Ronald Clemens donderdag zijn slagerij opende. Een bekend gezicht voor velen, want hij groeide op in Lisse.

Door Ruth Eppink

De liefde voor het vak heeft de 47-jarige niet van een vreemde. Hoe kan het ook anders met een grootvader en vader als slager? Ruim drie jaar geleden was Ronalds achterneef Harry Clemens nog de leidende man in de winkel, daarna nam Chiel van IJzendoorn het stokje over. "Toen die aangaf ermee te gaan stoppen, heb ik direct aangegeven dat ik er graag aan de slag wilde gaan", zegt Ronald, die op dat moment werkzaam was voor de Vereniging van Keurslagers als relatiemanager. "Ik heb daar 15 jaar met veel plezier gewerkt, maar het kriebelde om weer zelf op ambachtelijke wijze heerlijke vleesproducten te maken."

Daarna ging het snel: de winkel onderging een kleine verbouwing, Clemens pakte het slagersmes weer op en 2 juni om 08.00 uur konden de eerste klanten kennismaken met de vernieuwde slagerij vol vlees- en vleeswarenspecialiteiten, veelal vervaardigd in eigen huis.

Kaag en Braassem

Iedere slager heeft zijn eigen specialiteiten. Bij Clemens gaat het bloed sneller stromen bij zijn eigen ambachtelijke worstmakerij. "Daar haal ik echt voldoening uit. Nieuwe recepturen uitproberen, de beste kwaliteit vlees gebruiken, proeven met het team, net zolang tot het gewoon niet beter kan", zegt hij, terwijl hij wijst op een bord waarop grillworst met kaas ligt." Naast een groot assortiment worst in verschillende soorten, is hij trots op zijn huisgemaakte beenham. "Maar het summum is toch wel het Kaag en Braassem rundvlees. Prachtig en eerlijk rundvlees van koeien die op een diervriendelijke manier worden gehouden. Dat verschil zie je als slager direct." Voor de opening van de slagerij heeft hij zo'n rund opgehaald om te verwerken tot verschillende vleesproducten. "Harry is toen nog even komen kijken en ook bij hem gingen de ogen glunderen: wat een pracht vlees."

Samen met zijn team van vijf vaste medewerkers en vijf weekendhulpen wil hij garant staan voor kwaliteit en ambachtelijkheid. "Altijd werken met verse spullen, dat is zo belangrijk. Ik hoop dat mijn klanten dat weten te waarderen", zegt hij.

Trots op zijn ambachtelijke worstmakerij

Clemens heeft groot vertrouwen in zijn nieuwe avontuur. "Vier jaar geleden is de Poelmarkt helemaal opgeknapt en kwam er een tweede supermarkt bij. Het is voor mensen uit de Poelpolder een volwaardige plek om de boodschappen te doen en je ziet ook dat er steeds meer mensen uit de rest van Lisse de weg naar de Poelmarkt weten te vinden. De infrastructuur rondom is flink verbeterd, er is volop parkeergelegenheid rond de winkels. En voor een goede slager is altijd plek."