De toegang naar de Pastoorslaan vanaf de Weeresteinstraat is al lang geleden verlegd. | Foto: Adrie Kapiteijn, SVvOH.
De toegang naar de Pastoorslaan vanaf de Weeresteinstraat is al lang geleden verlegd. | Foto: Adrie Kapiteijn, SVvOH. Foto: Caroline Spaans

Hillegom toen en nu: straatbeelden

Op 10 juni wordt de Hoftuin officieel geopend en kunnen de Hillegommers na maanden van beschouwing eindelijk zelf voelen hoe de tuin aangepast en vergroot is. Want aan de Hoofdstraat-kant is de voormalige stoep nu onderdeel van de Hoftuin en van de Van Meerbeekstraat is een deel van de weg aan de Hoftuin toegevoegd. Ook de verkeerssituaties is aangepast en dat is even wennen voor de dorpsgenoten.

In de oude situatie had de verkeersstroom Hoofdstraat - Van Meerbeekstraat vv voorrang op het verkeer vanuit het centrum en nu wordt de Van Meerbeekstraat als een uitrit beschouwd, met ook nog een verplichte rijrichting voor auto's naar het zuiden. Het leverde voorlopig al behoorlijk wat commotie op, bijvoorbeeld op Facebook. Maar over een tijdje weten we niet beter, zo leert het verleden ons.

Er waren immers veel verkeerssituaties ooit anders dan nu. In een eerdere column werd al de Hillinenweg genoemd die ooit vanaf de Valckslootlaan naar de Olympiaweg liep: tegenwoordig start de Hillinenweg in de Wijk Elsbroek vanaf de rotonde op de Olympiaweg ter hoogte van Maronia. Andere straten zijn geheel verdwenen en leven voort als naam van een appartementengebouw dat op de plaats van die straat verrees, zoals de Hooge Werfstraat.

oude straatbeelden roepen emoties op

Of de ingang van een straat wordt verlegd, zoals de ingang van de Pastoorslaan vanuit de Weeresteinstraat. En sommige wijken worden gesloopt ten faveure van nieuwbouw, zoals de Amerikabuurt ten faveure van de Piet Heinstraat en Michiel de Ruyterstraat.

Al deze veranderingen zijn verworden tot bestaande situaties en we zijn er met z'n allen aan gewend geraakt. Toch is het leuk en interessant om af en toe eens terug te blikken naar hoe het vroeger was. De vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom weten als geen ander hoezeer oude straatbeelden emoties oproepen bij de kijker. Vele bezoekers aan de Vrienden op de dinsdagavonden komen in het foto-archief zoeken naar straatbeelden van vroeger. Tijdens de jubileum-expositie van de Vrienden in 2015 was daarom één van de onderwerpen "25 Hillegomse foto's toen en nu", met straatbeelden uit begin 1900 en dezelfde plek in de tegenwoordige tijd gekiekt door onze werkgroep Foto & Video. Voor wie die beelden nog eens terug wil zien hebben de Vrienden de foto's ondergebracht in een online boek, dat compleet te bekijken is op onze website onder Publicaties > Online publicaties.

Naast het onderwerp "Toen en Nu" heeft Stichting Vrienden van Oud Hillegom nóg 3 online boeken uitgebracht met onderwerpen uit de jubileum-expositie: "25 personen, 25 verhalen", "25 woningen van bollenkwekers en –handelaren" en "Kinderkunst: toekomstig Hillegoms erfgoed?"

extra beeldmateraal

Ook deze boeken zijn te bekijken op onze website. Wij wensen u veel kijkplezier!

De digitale versie van deze column plus extra beeldmateriaal is te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger.