Lisse wil het centrum van de Bollenstreek blijven. Dit vraagt om investeringen. | Foto: Arie in 't Veld
Lisse wil het centrum van de Bollenstreek blijven. Dit vraagt om investeringen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Ruth Eppink

Detailhandelsvisie: Lisse moet centrum Bollenstreek blijven

LISSE n Het gemeentebestuur heeft een detailhandelsvisie laten opstellen om meer zicht te krijgen op het reilen en zeilen van de winkels en te ontdekken waar ondersteuning noodzakelijk is.

Door Arie in 't Veld

De detailhandelssector verkeert in zwaar weer. De economische recessie vanaf 2008 heeft het bedrijfsleven en de consumentenbestedingen onder zware druk gezet. Het toenemend aandeel online bestedingen zet de fysieke winkels extra onder druk. De winkelvastgoedmarkt is volop in beweging, maar uitbreiding van het aantal vierkante meters is niet meer vanzelfsprekend.

Waarde

De detailhandelsvisie Lisse beslaat de totale gemeente en schenkt daarvoor aandacht aan de verschillende winkelgebieden. Het dorpshart is hier vanwege de centrumpositie dominant, maar ook buurtcentrum Poelmarkt en verspreide winkels krijgen aandacht. De detailhandelsvisie wil optimale flexibiliteit bieden aan marktpartijen en ondernemers voor een gezond economisch klimaat. Gebiedsontwikkelingen kunnen hieraan worden getoetst. Daarnaast richt de detailhandelsvisie zich vooral op het bevorderen en uitlokken van investeringen die toegevoegde waarde opleveren voor de regionale functie van het koopcentrum. Op deze manier kan het dorpshart het centrum van de Bollenstreek blijven, met een uitnodigend ondernemersklimaat en waardevast commercieel vastgoed.

Uitdaging

De regionaal verzorgende centrumfunctie van Lisse is sterk, maar geen blijvende vanzelfsprekendheid. De nabije centra van bijvoorbeeld Hoofddorp, Haarlem en Leiden trekken aan het regionale bestedingspotentieel, terwijl voor veel centra van de gemeenten in de Bollenstreek plannen zijn voor vitalisering. In de nota Economie en Toerisme 2010-2014 van Lisse is aanbevolen om investeringen te doen in de basisvoorwaarden bereikbaarheid en parkeren. De uitdaging voor het centrum zijn om door te gaan met het ontwikkelen tot een multifunctioneel dorpshart, met winkelen als belangrijkste economische entiteit.

De ambitie om het centrum van de Bollenstreek te blijven is onveranderd. Om het marktaandeel en de koopkracht te behouden moeten naast een aantrekkelijk winkelaanbod, beleving en gemak worden geboden. Ook voor de verbetering van de verblijfskwaliteit, zichtbaarheid, bereikbaarheid, vindbaarheid en gastvrijheid van het centrum doet de detailhandelsvisie voorstellen. De ambitie stelt verschillende eisen aan de inzet en betrokkenheid van gemeente, eigenaren en ondernemers. Winkels kunnen niet meer zonder website of webshop, doordat consumenten zich online steeds vaker orienteren en er aankopen doen. Een extra opgave die voor het succesvol zelfstandig ondernemen nog meer inzet en investeringen vereist

De nota staat op www.lisse.nl.