De reacties op Facebook waren zeer divers en leverden deze wordcloud op, gebaseerd op de meest gebruikte woorden. | Foto: Ruth Eppink
De reacties op Facebook waren zeer divers en leverden deze wordcloud op, gebaseerd op de meest gebruikte woorden. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Inwoners: 'Vijfhonderd vluchtelingen is te veel'

Lisse n De gemeente heeft donderdag bekendgemaakt dat het COA een asielzoekerscentrum voor de opvang van 500 vluchtelingen wil vestigen in Lisse. Vanaf het moment dat het nieuws naar buiten kwam, spuiden veel inwoners hun mening op diverse Facebookpagina's.

Door Arie in 't Veld en Ruth Eppink

De gemeente heeft aangegeven dat zij eerst een gesprek wil met inwoners, organisaties en ondernemers tijdens een inloopbijeenkomst op donderdag 9 juni tussen 09.00 en 21.00 uur in het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst zijn er verschillende tafels waar belevingen kunnen worden gedeeld en kan er in gesprek worden gegaan met de aanwezige bestuurders (burgemeester, wethouders en raadsleden). Er is ook informatie aanwezig van het COA. Alle meningen, ideeën, gevoelens en vragen worden genoteerd en bij de weging en besluitvorming ingebracht.

Facebook

Uit veel reacties op Facebook blijkt dat daar grote twijfel over bestaat. Sommigen vragen zich zelfs af of het wel zin heeft naar de inloopbijeenkomst te gaan: 'Dit is allang besloten. Luisteren zeggen ze, maar ze bedoelen aanhoren en drukken dan lekker de beslissing erdoor onder valse voorwendselen.' De discussie werd goed gevolgd en sommige reacties werden weggehaald door de beheerders wanneer zij oordeelden dat een uitlating racistisch was, of wanneer iemand zich niet aan de regels hield. Zowel het voor- als het tegenkamp lieten van zich horen: 'Mooi als Lisse zijn steentje kan bijdragen!', 'Stel eens voor dat wij met ons gezin daartussen zaten, behandel deze mensen zoals jezelf graag behandeld wilt worden.' en 'Ik wil die mensen ook best helpen maar vind 500 te veel voor een dorpje.' Die mening deelden ook veel anderen en er bleek ook angst voor een azc waar alleen mannen komen te zitten. 'Liever gezinnen dan mannen alleen' en '500 is wat veel. Maar lijkt me prima om in Lisse gezinnen te helpen die echt gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Geen gelukszoekers.' Iedereen kan zijn vragen, twijfels en ideeën kwijt tijdens het inloopspreekuur op 9 juni.

De eigenaar van het bedrijfspand waar het azc in zou kunnen komen, heeft op eigen initiatief zijn vastgoed aangeboden aan het COA. Na een pandbezoek heeft het COA geoordeeld dat de locatie geschikt te maken is om vijfhonderd asielzoekers voor de duur van vijf jaar te huisvesten. Burgemeester Lies Spruit: "Het is een complex vraagstuk. Ik stel het op prijs om de beleving van de dorpelingen te vernemen. Ik vertrouw erop dat wij op een goede manier met elkaar in gesprek gaan, zodat wij straks een weloverwogen en bij Lisse passend antwoord aan het COA geven."

Drie stappen

Voordat de gemeente een antwoord geeft aan het COA, worden drie stappen doorlopen. De stappen zijn: luisteren, wegen en besluiten. De eerste stap is een peiling van de beleving van de Lissese inwoners, organisaties en ondernemers rondom het onderwerp. Daarvoor is de inloopbijeenkomst op 9 juni bedoeld. In de tweede stap worden de bevindingen uit de eerste stap zorgvuldig meegenomen in een feitelijke en politieke weging. In de derde stap wordt op basis van de eerste en tweede stap een besluit genomen. Op 29 juni vindt, in een ingelaste openbare gemeenteraadsvergadering, de publieke afweging plaats en wordt er een besluit genomen. Het besluit is tevens het antwoord op de vraag van het COA.