Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Leegstand winkels toegenomen

Alhoewel op hogerhand keer op keer wordt uitgesproken dat de economie groeit en de consument meer geld uitgeeft, is dat niet of nauwelijks te merken aan het winkelapparaat. Volgens Jan Traats die door de gemeente was ingehuurd om de zaak te inventariseren, is de leegstand opgelopen tot 10 procent in het winkelgebied. Drie jaar eerder was dat nog 6,8 procent.

Toen niet opgetekend door een dure externe adviseur, maar door ex-wethouder Jan Kippers. Het mag nu kennelijk wat kosten. Volgens Traats blijven ook de investeringen achter. Landelijk is er ook niets nieuws onder de zon, zoals het Centraal Plan Bureau liet weten. "Winkelcentra in Nederland kampen nog altijd met een toenemende en deels blijvende leegstand van winkelpanden, ondanks een sterke daling van de huurprijs in de afgelopen jaren. Het CPB rekent voor dat 9 procent van het totale winkelvloeroppervlakte kampt met leegstand. De huren van nieuw gesloten contracten zijn daarbij sinds 2008 met ruim 20 procent gedaald." Er moet dusmeer gebeuren om de leegstand de kop in te drukken. Uitgebreide informatie hierover is te lezen in de detailhandelsvisie op de gemeentewebsite.

Traats zegt gesproken te hebben met de belangrijkste vastgoedeigenaren, zoals de Kronenberg Groep, Uitsluitend Mooie Winkels, Urban Interest en de gebroeders Van der Mark van Blokhuis Beheer. Ook zij lijken bereid te investeren in het winkelcentrum. Dat was anders toen Kippers de weg op ging om af te tasten of men wilde meewerken. Kippers concludeerde toen dat met name de grote vastgoedbezitters zich niet druk maakten over het verhuren van hun bezit. "Zo staat het grote pand waarin voorheen It's was gevestigd al langere tijd leeg. Er waren geïnteresseerde huurders, maar eigenaar de Kronenburg Groep vond dat dit niet genoeg huur opleverde." Kippers pleitte ervoor om in dat kader een rondje winkelcentrum te creëren. "Zodat men niet zoals nu vanuit Blokhuis de Kanaalstraat in de richting Heereweg en dan links noch rechts kiezen, maar de terugweg aanvaarden. Terwijl linksaf aantrekkelijk is en daar ook het Vierkant ligt." Je moet als gemeente lef hebben om via de Heereweg, het Vierkant, de Grachtweg en Kapelstraat het rondje te realiseren. Volgens Traats moeten er geen winkels meer bijkomen buiten het centrumgebied en op bedrijventerreinen. Dat is dus het paard achter de wagen spannen, want indertijd heeft de gemeente ondanks felle protesten van de middenstand de Gamma zich op de huidige plek laten vestigen en Action zit riant op Meer en Duin. Dankzij een fout van de gemeente die na het vertrek van Welkoop verzuimde de winkelbestemming op dat pand te schrappen. De hamvraag is nu wat de gemeente gaat doen met de bevindingen van Traats. Met wat Kippers heeft uitgedokterd was dat kennelijk niet zo veel, gezien het feit dat na zijn onderzoek de leegstand toenam. Benieuwd ben ik dan ook naar het aangekondigde overleg met de grote vastgoedbezitters en nog meer naar de uitkomst daarvan. Want ondanks wat de regering over een aantrekkende economie zegt, neemt de leegstand niet af maar toe. En ga daar maar eens verandering in aanbrengen.