Het mooie weer zorgt voor veel wandelaars.| Foto: Suzanne Bierens
Het mooie weer zorgt voor veel wandelaars.| Foto: Suzanne Bierens Foto: Caroline Spaans

Record aantal wandelaars vierdaagse

Hillegom n Zoals ieder jaar werd ook in Hillegom de avondvierdaagse gelopen: van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni werden voor het vijftiende achtereenvolgende jaar de veters gestrikt.

Het evenement telde dit jaar een top aantal deelnemers: 1080, dat zijn er ruim honderd meer dan vorig jaar. De organisatie was in handen van Sylvia en Harry de Haan. Dit jaar kregen de deelnemers die de eerste tien jaar meeliepen een medaille in plaats van het traditionele speldje. De deelnemers die al langer meededen kregen nog wel dit speldje. Bovendien ontvingen alle deelnemers dit jaar voor het eerst een wandeldiploma. Oorzaak van de andere prijzen ligt in het feit dat het evenement sinds vorig jaar wordt georganiseerd door de KWBN (Koninklijke Wandelbond Nederland). Start en de finish waren traditiegetrouw op het Henri Dunantplein. Op de laatste avond werden de wandelaars feestelijk binnengehaald door het corps van Cresendo. De Haan: "Zoveel deelnemers hadden we echt niet durven dromen, vooral omdat het aantal deelnemers de afgelopen jaren behoorlijk terug aan het lopen was. 130 deelnemers meer dan vorig jaar, dat is geweldig gewoon". Volgens De Haan kan een dergelijk evenement niet plaatsvinden zonder vrijwilligers. "Dit jaar hadden we twintig vrijwilligers om alles in goede banen te leiden en daar waren we als organisatie heel blij mee. Deze mensen hebben hard gewerkt om het evenement weer te doen slagen." (tekst: Annemiek Cornelissen)


'Goed dat gemeente het zo aanpakte'

Lisse n De inloopbijeenkomst die de gemeente donderdag tussen 09.00 en 21.00 uur in het gemeentehuis hield, bracht vele Lissers op de been.

Door Arie in 't Veld

Als er een onderwerp is waar Lisse warm voor loopt, dan is het wel de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in het voormalige gebouw van Swets & Zeitlinger. Dat bleek al uit de vele reacties op social media en tijdens de inloopbijeenkomst konden burgemeester, wethouders, raadsleden en ambtenaren deze reacties ook persoonlijk aanhoren, en daarnaast informatie verstrekken en vragen beantwoorden.

Volgens een van de aanwezigen was het een goede vondst om op deze manier te werk te gaan, in persoonlijke gesprekken verspreid over de dag. Zo kreeg iedereen de kans zijn mening te geven. "Als de gemeente daarvoor in de plaats had gekozen voor een bijeenkomst in de avond van bijvoorbeeld twee uur, zijn er altijd mensen die op agressieve wijze hun mening (lees: tegenstand) kenbaar maken. De mening van andere aanwezigen wordt dan vaak ondergeschikt aan die van de herrieschoppers." Dat nam overigens niet weg dat er toch aanwezigen waren die uit hun dak dreigden te gaan en tot de orde moesten worden geroepen. Maar van escalatie was op geen enkel moment sprake. Een inwoner van De Engel sprak er zijn zorg over uit dat het om maar liefst 500 asielzoekers gaat, die - als het zo ver is - kunnen gaan en staan waar ze willen. "Dan maak ik me toch wel zorgen over de veiligheid van m'n dochter die vanuit De Engel naar het Fioretti College naar school gaat. Niemand kan me de garantie geven dat er zich onder de vele mannelijke asielzoekers niet een aantal zijn die zich niet kunnen gedragen. Op de informatiebijeenkomst ben ik hierover ook niets wijzer geworden. Ik ben en blijf achterdochtig." Anderen lieten blijken van mening te zijn dat het besluit al is genomen. "Dat is niet zo," aldus burgemeester. "Op 29 juni neemt de gemeenteraad hierover een besluit." Op de vraag waarom er wordt gesproken over 500 vluchtelingen zegt de gemeente dat het bewuste pand daartoe geschikt te maken is en dit beter is dan de vluchtelingen te verspreiden. "Een verspreiding komt de efficiƫntie van de opvang (dagbesteding en dergelijke) niet ten goede." Op de vraag of na vijf jaar de ruimtes geschikt gemaakt kunnen worden voor woningzoekenden stelt de gemeente dat een AZC een in de wet genoemde uitzondering is om het bestemmingsplan tijdelijk te kunnen aanpassen. "Na afloop van de termijn is de bestemming van het pand weer zoals die was." Verder werd op diverse vragen geantwoord dat het openen van het AZC de gemeente geen geld mag kosten. Ook werd duidelijk dat er voor de asielzoekers gedragsregels gelden die gebaseerd zijn op de omgangsvormen in Nederland. Discriminatie op basis van afkomst, religie, politieke voorkeur of seksuele geaardheid hoort daar niet bij. Ook overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik worden niet getolereerd. Een van de aanwezige raadsleden zei niet het achterste van zijn tong te willen laten zien, omdat hij zich goed wil voorbereiden op de discussie van 29 juni. "Want ook bij ons leven er nog de nodige vragen. Ik denk ook dat de race nog niet is gelopen, maar de indruk bestaat dat er op deze infodag veel positieve reacties waren. Met de nodige kanttekeningen die voortkomen uit bezorgdheid. Alle tafelgesprekken zijn genotuleerd en mede aan de hand van die notulen en de eigen ervaringen moet de beslissing worden genomen."

Wethouder Nieuwenhuis in gesprek met bezoekers. | Foto: Arie in 't Veld