De toekomst van De Beukenhof ziet het college als onderdeel van de beoogde herziening. | Foto: Arie in 't Veld
De toekomst van De Beukenhof ziet het college als onderdeel van de beoogde herziening. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Ruth Eppink

Herziening accommodatiebeleid in kadernota

LISSE n Mede door de bezuinigingen staan de gemeentelijke (maatschappelijke) accommodaties de laatste jaren in het brandpunt van de belangstelling. Het aantal, het gebruik en de kosten van de accommodaties worden daarbij regelmatig ter discussie gesteld. Dat kwam ook naar voren in het Meer, Minder, Anders-traject. In de kadernota 2017 komt het college hierop terug.

Door Arie in 't Veld

Men wil bereiken dat er een herdefiniëring van de rol van de gemeente binnen het taakveld sociaal-maatschappelijke accommodaties ontstaat en meer sturen op de zelfwerkzaamheid van de inwoners.?Om de regie te houden op de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen is het van belang het accommodatiebeleid te herzien. Het dient ondersteunend te zijn aan de doelstellingen die de gemeente Lisse heeft ten aanzien van haar voorzieningenniveau.

De gemeente dient te waarborgen dat passende noodzakelijke accommodaties beschikbaar zijn voor maatschappelijke activiteiten die invulling geven aan het gemeentelijk beleid. Tevens moet zij ervoor zorgen dat de accommodaties zowel effectief als efficiënt de gemeentelijke doelen dienen. ?Daarbij is optimale transparantie een noodzakelijk voorwaarde om zoveel mogelijk maatschappelijk rendement te behalen. De op 22 april 2015 raadsbreed aangenomen motie over het accommodatiebeleid beschouwt het college als de opdracht om het geldende accommodatiebeleid als geheel te herzien.?De ambitie is om in juni 2016 de notitie Visie en beleidskaders herziening accommodatiebeleid en de notitie Hoofdlijnen masterplan herziening accommodatiebeleid opiniërend aan de raad voor te leggen en in oktober 2016 besluitvormend. In de aanloop daarnaartoe is een belangrijke rol weggelegd voor participatie, onder andere in de vorm van informatieavonden en momenten om te reageren op de notities.

Bij de integrale herziening van het accommodatiebeleid staat het vraagstuk van doelmatigheid centraal. Hoe kunnen de accommodaties doelmatig ingezet worden en beter benut worden? Vervolgens is de vraag in hoeverre het een taak van de gemeente is om diverse (maatschappelijke) accommodaties in eigendom te hebben? Welke rol dient de gemeente te spelen ten opzichte van die accommodaties? Het vraagstuk rond de maatschappelijke taken en verplichtingen van de gemeente is een belangrijke invalshoek. Niet het bezit van vastgoed is leidend, maar de vraag of de gewenste maatschappelijke activiteiten op efficiënte wijze onderdak kunnen vinden. Deze andere kijk op behoefte, capaciteit en bezetting leidt tot transformatie van het beleid van gemeentelijk vastgoed naar vastgoed van derden. Daarnaast is het terugbrengen van de gemeentelijke lasten een belangrijke invalshoek. ?De toekomst van De Beukenhof ziet het college als onderdeel van de beoogde herziening en is opgenomen als uitvoeringsproject in de notitie Hoofdlijnen masterplan herziening accommodatiebeleid. Andere uitvoeringsprojecten hebben betrekking op het mogelijk gebruik van niet-gemeentelijke accommodaties en het maatschappelijk gebruik van sportaccommodaties. Voor de herziening is bij de eerste Tussentijdse Rapportage 2015 een budget ter grootte van 40.000 euro beschikbaar gesteld. Dit restantbudget is waarschijnlijk alleen voor 2016 nog toereikend. Vooruitlopend op besluitvorming in het najaar wordt nu al voorgesteld jaarlijks voor 2017 en 2018 een bedrag van 40.000 euro ter beschikking te stellen.