Wie wint vier-op-een-rij? | Foto: Annemiek Cornelissen
Wie wint vier-op-een-rij? | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: Caroline Spaans

Volop activiteiten tijdens Buitenspeeldag

HILLEGOM n De Nationale Buitenspeeldag is woensdag 8 juni door heel Nederland volop gevierd. In Hillegom deed de Speel-O-Theek voor het eerst mee.

Deze is sinds oktober 2015 gevestigd in haar nieuwe pand aan de Hofstraat en had vergunning aangevraagd om een gedeelte van de Hofstraat af te sluiten voor verkeer. Met als gevolg dat de kinderen daar van 13.00 tot 17.00 uur veilig buiten konden spelen. Er was van alles te doen: springen op een springkussen, fietsen en steppen, diverse clownspellen, zoals stokvangen en clownskoppen gooien, maar de jeugd kon ook sjoelen, vier-op-een-rij en korfbal spelen. Voor de kleintjes was er een speelhuisje. Chocolaterie Pierre had een ijskar beschikbaar gesteld, waar de kinderen voor slechts 0,50 per bolletje aardbeien en citroenijs konden eten.

Fantasie

Jantje Beton en Nickelodeon hebben in aanloop naar de Buitenspeeldag gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen opgeroepen alles uit de kast te trekken om buitenspeelactiviteiten samen met kinderen te bedenken. En daar is ook dit jaar massaal gehoor aan gegeven. Zo'n 90.000 kinderen konden 8 juni survivalbanen bestormen, vlotten bouwen of een ouderwetse kruiwagenrace houden. Tijdens de Buitenspeeldag kon het allemaal!

Buiten spelen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Een op de vijf kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten. En dat terwijl het kinderen vrolijk en blij maakt. En nog belangrijker: buiten spelen prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen niet genoeg beweegt en veel speelomgevingen zijn verarmd, kan er niet voldoende aandacht naar uitgaan.