Wethouder Anne de Jong onthult een gedenkplaat in de vernieuwde hoftuin. | Foto: Annemiek Cornelissen
Wethouder Anne de Jong onthult een gedenkplaat in de vernieuwde hoftuin. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: Caroline Spaans

'Kwaliteitsimpuls aan entree centrum'

Hillegom n Wethouder Anne de Jong verrichtte vrijdag 10 juni de officiële openingshandeling van de vernieuwde Hoftuin. Deze opening was bestemd voor alle Hillegommers en bestond uit een officieel en informeel gedeelte, waarbij ook rondleidingen door de Hoftuin werden gegeven.

Door Annemiek Cornelissen

Het ontwerp van de gedenkplaat van het Overdrachtsmonument is geïnspireerd op de Engelse landschapstuin die de Hoftuin aan het begin van 20ste eeuw. Met de familie Van Waveren, de laatste bewoners van 't Hof van Hillegom, is in vroeger tijden overeengekomen dat de tuin wordt onderhouden en opengesteld voor publiek. De tekst van dit overdrachtsdocument is terug te vinden in de tuin. Op diverse plaatsen liggen metalen gedenkplaten met daarop de tekst van het document. Er was echter nog een officieel gebeuren: De Jong plantte samen met Jolande Rusman van Groei en Bloei Bollenstreek het laatste plantje in een bloembak die de gemeente Hillegom geschonken heeft gekregen van Groei en Bloei. Dit in het kader van de Nationale Tuinweek, die nog tot en met 19 juni duurt. Voor de officiële handeling was er een besloten bijeenkomst in het Hof van Hillegom waar De Jong even terugkeek naar het moment dat de familie Van Waveren het Hof van Hillegom en de daarbij behorende tuin heeft geschonken aan de gemeente Hillegom. "Zoals bekend zat daar de voorwaarde aan verbonden dat de tuin als wandelpark voor publiek opengesteld moest worden. De tuin werd af en toe wat kleiner, maar veranderde ook langzaam van karakter. Veel beton, muurtjes, op- en afstapjes, asfalt en uiteindelijk hangplek".

Terug in zijn oorspronkelijke staat

Tien jaar geleden heeft een aantal vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom richting de toenmalige burgemeester Toon Mans de suggestie gedaan om de tuin waar dat mogelijk was terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat. De benodigde financiën ontbraken echter. "In 2012 besloot de gemeenteraad wel om het historisch karakter van de Hoftuin terug te brengen en de monumentale kwaliteit te versterken.

Niet te duur

Daar zat een aantal voorwaarden aan zoals dat er evenementen moesten kunnen plaatsvinden, de van Meerbeekstraat voor auto's in twee richtingen openblijven, het water van de haven meer verbonden worden met de tuin en het mocht allemaal ook niet teveel kosten". Volgens De Jong een niet zo makkelijk opgave, maar een waar hij met veel plezier aan heeft meegewerkt. "Hillegom heeft er een parel bij en na de Hoftuin is nu het van Nispenpark aan de beurt. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart om ook die entree van ons centrum een flinke kwaliteitsimpuls te geven".