De gemeente gaat bijdragen aan de herbestrating van Blokhuis. | Foto: Arie in 't Veld
De gemeente gaat bijdragen aan de herbestrating van Blokhuis. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Ruth Eppink

Renovatie openbare ruimte Blokhuis

LISSE n De gemeente wil een ton bijdragen aan de renovatie van de openbare ruimte van winkelcentrum Blokhuis.

Door Arie in 't Veld

Dit staat te lezen in de kadernota 2017 die de gemeenteraad eind juni behandelt. Winkelcentrum Blokhuis is het belangrijkste winkelgebied voor het dorpshart Lisse. In het kader van de Detailhandelsvisie Lisse zijn de eerste gesprekken gevoerd met vastgoedeigenaren om dit winkelcentrum op te knappen. De drie grote private eigenaren van Blokhuis zijn voornemens een gezamenlijke investering te doen van circa 1 miljoen euro. Een belangrijk onderdeel van de opknapbeurt is het volledig herbestraten van Blokhuis. De gemeente is hier deels eigenaar van. Vastgoedeigenaren vragen om een financiƫle participatie van deze renovatie van het winkelcentrum ter grootte van maximaal 100.000 euro. Nu vastgoedeigenaren bereid zijn om deze forse investering te gaan doen, is dit het juiste moment om als gemeente Lisse hierin te participeren.

Regionale positie

In het kader van de Detailhandelsvisie Lisse zijn de eerste gesprekken gevoerd met vastgoedeigenaren om dit winkelcentrum op te knappen. De detailhandelsvisie zelf past binnen de begroting en het huidige programma Economie en Toerisme. Het opknappen van winkelcentrum Blokhuis is volgens de gemeente belangrijk om de regionale positie als winkelcentrum voor de Bollenstreek te behouden. In de Detailhandelsvisie is dit beargumenteerd. Met de Detailhandelsvisie Lisse is op 26 april 2016 door burgemeester en wethouders ingestemd en wordt ter vaststelling in formele procedure gebracht.

Bij de voorbereiding zijn de vastgoedeigenaren en de verenigde ondernemers van het centrum betrokken. Met de inbreng van de gemeente kan een renovatieplan worden uitgewerkt door / in opdracht van de vastgoedeigenaren, dat ter goedkeuring aan gemeente en ondernemers zal worden voorgelegd. Belangrijk is om deze zeer nodige opknapbeurt als succes te communiceren zodra de instemming en participatie van ieder is bereikt.


Onderzoek snel internet buitengebied

Hillegom n Er komt een onderzoek naar snel internet in de buitengebieden van Hillegom.

Tijdens de raadsvergadering van 9 juni werd de motie van de collegepartijen unaniem gesteund. Een motie van de oppositiepartijen over onderzoek naar zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis haalde het niet. Deze panelen maken al deel uit van bestaand beleid.