Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Voetbal: FC Duin en Bollenstreek

We kunnen er niet omheen deze weken. Voetbal beheerst weer het ritme thuis, ook al is het op de bank wat vaker leeg en de omzet van bier en chips beduidend lager vanwege de afwezigheid van Nederland op het EK voetbal in Frankrijk.

Maar ook dichtbij in Hillegom, Lisse en in de hele Duin en Bollenstreek gebeuren opwindende dingen rond het voetbal. Het eerste voetbalelftal van S.V. Hillegom stoot door naar de Eerste Klasse! Een tweede promotie in korte tijd na de fusie met Concordia. Heel knap gedaan door de spelers van het eerste elftal, de trainer Bas Naber en zijn technische staf en het Bestuur dat in een paar jaar tijd een bloeiende, professioneel geleide sportvereniging heeft neergezet met een sportaccommodatie waar menige voetbalclub jaloers op is. De fusie Hillegom-Concordia, lange tijd ondenkbaar, is ronduit een succesverhaal met potenties voor de toekomst. FC Lisse weet in een puike laatste wedstrijd de plek in de Topklasse voor volgend jaar veilig te stellen. Katwijk, het hele seizoen favoriet voor de titel in de Topklasse, verspeelt onnodig het kampioenschap in de laatste wedstrijd. Rijnsburgse Boys eindigt op de achtste plek in diezelfde Topklasse. In Noordwijkerhout baart Topklasser VVSB opzien en aanzien door in de strijd om de KNVB Beker de halve finale te halen waarin zij uiteindelijk door F.C. Utrecht eervol worden uitgeschakeld. Quick Boys uit Katwijk wordt kampioen in de Hoofdklasse met Ter Leede uit Sassenheim op een zevende plek. Noordwijk wordt net geen kampioen de Hoofdklasse maar krijgt wel gezelschap van het gepromoveerde Noordwijkse SJC in die klasse. Kortom: wat een luxe aan klasse en talent in de Duin en Bollenstreek: 4 clubs in de KNVB Topklasse waarvan twee in de nieuwe Tweede Divisie van de KNVB in het komend seizoen (Katwijk en VVSB).

Op zaterdag of zondag spelen is opgelost. Vier clubs in de Hoofdklasse en S.V. Hillegom in de Eerste klasse. Enig speurwerk leert mij dat er geen enkele andere regio in Nederland is dat zo een hoge concentratie van voetbalclubs in de hoogste regionen van het KNVB amateurvoetbal heeft! Kom op mensen, daar kunnen we wat mee, daar moeten we wat mee. Met een zijstapje naar de wetten van de natuurkunde: er is een kritische massa nodig om een ontwikkelingsreactie te kunnen bewerkstelligen waarbij heel veel energie vrijkomt. Nou, die kritische massa van voetbalkwaliteit in onze Duin- en Bollenstreek aantoonbaar aanwezig! Daarover zou een aantal enthousiaste, ondernemende en deskundige mensen de koppen bij elkaar moeten steken. Opdracht: onderzoeken of het mogelijk is een betaald voetbalclub F.C. Duin- en Bollenstreek boven de bestaande amateur voetbalverenigingen te hangen, samengesteld uit de beste spelers van de clubs uit onze regio. Die moet de ambitie waarmaken om binnen vijf jaar in de KNVB Eredivisie als een solide middenmoter te spelen. Zie het als een Project 11 dat toegevoegd wordt aan de Economische Agenda van Duin en Bollenstreek. Dat zal een opwaartse dynamiek, een ontwikkelingsreactie kunnen bewerkstelligen die veel winnaars oplevert.

Volg je droom, zei mijn vader altijd, of je het wilt of niet. Prachtige paradox….