Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Open avond SGP-CU best bezochte ooit

LISSE n De open avond van de SGP-CU is goed bezocht. De fractie meldt daarover op de website terug te kijken op een goede bijeenkomst. Met ruim 150 aanwezigen was het de best bezochte avond ooit.

Door Arie in 't Veld

Gelet op het actuele vraagstuk met betrekking tot de mogelijke vestiging van een AZC in Lisse was dat ook wel logisch. De avond was echt open: een zeer gemĂȘleerd gezelschap uit de volle breedte van de Lissese samenleving was aanwezig.

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis opende de avond. Vanuit Bijbels perspectief werd belicht voor welk dilemma college en raadsleden staan. Enerzijds is er de Bijbelse oproep tot barmhartigheid en hulpvaardigheid. Anderzijds is er ook het belang van 'de vrede van de stad' en de Bijbelse terughoudendheid ten aanzien van vermenging van culturen. Dit levert een spagaat op, een dilemma. Het antwoord op de vraag van het COA is dan ook niet zomaar even snel te geven. Een probleem voor de Lissese gemeenteraad waarbij ze door de partij- en fractieleider van de SGP Kees van der Staaij veel kracht en wijsheid werd toegewenst.

Van der Staaij lichtte als eerste spreker het standpunt van de SGP in de Tweede Kamer toe. Enerzijds pleiten voor opvang in de regio, anderzijds hulpvaardig zijn ten opzichte van de vluchtelingen die hier in Nederland zijn.

Burgemeester Lies Spruit blikte kort terug op de crisisnoodopvang. Daarnaast vertelde ze waarom het college en de raad hebben gekozen voor een neutrale aanpak. Eerst willen ze namelijk luisteren. Daarna wegen en ten slotte besluiten. Ook gaf ze aan welke wegingsfactoren er straks voor de gemeenteraad zoal een rol kunnen spelen. Dat kan het aantal zijn, maar ook voorzieningen of veiligheid. Het is aan de fracties om daar straks gewicht aan toe te kennen en een keuze te maken.

Tot slot kwam Nada Nuri aan het woord. Ze vertelde vanuit haar eigen verhaal, maar ook over haar werk als vrijwilliger in het AZC in Katwijk. De vragen, moeilijkheden of juist mooie dingen die in een AZC naar voren komen bracht ze heel persoonlijk voor het voetlicht.


Zwem4daagse in De Vosse

Hillegom n Ook dit jaar was het weer tijd voor de zwemvierdaags. Van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juni zwommen 48 deelnemers vier dagen lang hun baantjes in de zwembad De Vosse.

Ook dit keer konden er weer drie afstanden gezwommen worden, verdeeld over vier avonden, namelijk 250, 500 en 1000 meter. Voor het eerst dit jaar konden deelnemers ook overdag zwemmen als het 's avonds voor hen niet uit kwam. Ondanks de dreigende weersvoorspellingen bleef het prima zwemweer.