Burgemeester Arie van Erk: 'In Hillegom zijn er al 600 deelnemers'. | Foto: Yvonne Körver
Burgemeester Arie van Erk: 'In Hillegom zijn er al 600 deelnemers'. | Foto: Yvonne Körver Foto: ac

Buurt WhatsApp groepen in opkomst

Hillegom n Door WhatsApp en de mogelijkheid om groepen aan te maken, is een nieuwe vorm van buurtpreventie ontstaan: buurt WhatsApp groepen.

Door als buurt of wijk samen een WhatsApp groep te starten, kan snel worden gereageerd op verdachte situaties. In Hillegom zijn al veel groepen actief. De gemeente is blij met deze nieuwe vorm van burgerparticipatie en steunt het initiatief door op locaties in het dorp borden op te hangen met de tekst: "Attentie WhatsApp Buurt Preventie (WABP)".

Burgemeester Arie van Erk is enthousiast over de buurt WhatsApp groepen: "Deze Whatsapp groepen zie je in heel Nederland; een nieuwe en laagdrempelige vorm van burgerparticipatie. Ook in Hillegom is een groot aantal groepen actief. In totaal zijn er al ongeveer 600 deelnemers. Maar dat mogen er natuurlijk veel meer worden. Samen zien we meer." Het initiatief is gestart na verschillende meldingen van onder andere woninginbraken. Inwoners wilden samen aan een veiligere buurt werken. Nu waarschuwen ze elkaar als ze bijvoorbeeld verdachte personen zien rondhangen.

Er is ook een facebookpagina

Toezichthouders kunnen na een melding snel ingrijpen.

Inmiddels is er ook een Facebook pagina: Buurtpreventie Hillegom. Via deze pagina blijven mensen op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en WhatsApp buurtpreventie. Ook staat op deze pagina de kaart met de gebiedsindeling voor de groepen. Zo is te vinden in welk gebied een woonadres valt en bij welke buurt WhatsApp groep iemand kan aansluiten.

borden op verschillende locaties

De gemeente ondersteunt de buurt WhatsApp groepen door borden te plaatsen. Dit in overleg met de wijkagenten van Hillegom en de actieve buurt WhatsApp groepen. Deze borden hangen op verschillende plekken in heel Hillegom.

Mensen die lid willen worden of een groep willen aanmelden kunnen hun naam, adres en telefoonnummer mailen aan: wabphillegom@gmail.com. Meer informatie is te vinden op www.wabp.nl.


Uitreiking draaginsigne VN Militairen

Hillegom n In overleg met het Veteraneninstituut hield de gemeente vrijdag 17 juni een officiële uitreiking van het Draaginsigne Nobelprijs voor VN Militairen.

Acht Hillegomse veteranen kregen van Burgemeester Arie van Erk het draaginsigne uitgereikt, te weten de heren Evers, de Groot, de Jong, Lander, van Lierop, Lommers, Pilon, van der Put en Rooth. In de periode tussen 1956 en 1988 werden Nederlandse militairen uitgezonden voor een vredesoperatie namens de VN.

Erkenning voor ruim 9000 Nederlandse veteranen

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in die periode een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Nederland deed vanaf 1956 mee met deze missies. Nederlandse militairen hebben deelgenomen aan acht van die dertien VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie besloten het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen' in te stellen. De Burgemeester zei dat het voor de acht Hillegomse veteranen een hele eer was om dit draaginsigne Nobelprijs met de bijbehorende oorkonde in ontvangst te nemen. "Namens ons land stond u in de frontlinie. U stond op plekken waar angst en onrecht heersten. U toonde inzet en u nam risico's, maar ook zorg, voor, tijdens en na de missie. U ging naar deze risicogebieden. Hoe lastig of gevaarlijk de opdracht ook was." Namens de gemeente Van Erk zijn dank uitspreken voor de inspanningen die de acht Hillegomse veteranen hebben geleverd voor Nederland". Na de officiele uitreiking nam een van de gedecoreerden, de heer Evers het woord en kwam met een emotioneel verhaal over zijn bevindingen tijdens de uitzending. Ontroerd werd er geluisterd en mooier had de middag eigenlijk niet afgesloten kunnen worden.

Trotse mannen met de burgemeester. | Foto: Annemiek Cornelissen