?Bijschrift foto: De naam van de Hill-Billies is afgeleid van deze tv-serie.| Foto: SVvOH
?Bijschrift foto: De naam van de Hill-Billies is afgeleid van deze tv-serie.| Foto: SVvOH Foto: Caroline Spaans

Verenigd (in) Hillegom: de Hill-Billies

Hillegom heeft een rijk verenigingsleven. Er is voor iedere Hillegommer wel een verenigde vorm van vermaak te vinden: zowel sportieve en culturele verenigingen en stichtingen als clubs voor verzamelaars, kaarters en dierenliefhebbers. Veelal komen leden bijeen om in een hobby te voorzien. Soms is het doel van deelnemers of leden niet de eigen hobby, maar het meehelpen om een ander een fijne tijd te laten hebben. Een mooi voorbeeld daarvan is De Hill-Billies stichting. En deze column op de eerste dag van de zomer past daar uitstekend bij.

De Hill-Billies zetten zich al sinds 1989 in om een jaarlijks zomer-jeugdkamp te organiseren voor de Hillegomse jeugd. Het is namelijk niet vanzelfsprekend voor ieder kind om op vakantie te kunnen gaan. Daarom hebben drie vrijwilligers in 1989 het jeugdkamp opgericht. Momenteel kunnen per jeugdkamp 56 kinderen deelnemen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Ieder jaar beleven zowel de kinderen als de ervaren begeleiders een topweek. Dit jaar is het jeugdkamp van 16 tot en met 23 juli en de reis gaat ditmaal naar "Den Hazelaar" in het Noord Brabantse Eersel.

De naam van de Hill-Billies is destijds afgeleid van een televisie-serie uit de jaren zestig, The Beverly Hillbillies. Die verhaalt over een eenvoudige plattelandsfamilie die dankzij plotselinge rijkdom verhuist naar het chique Beverly Hills en daar allerlei avonturen beleeft.

Veel van de kinderen zijn meerdere keren met de Hill-Billies op kamp geweest, tot zij te oud werden om nog mee te kunnen. Ongetwijfeld zijn er veel verhalen te vertellen over wat er allemaal te beleven viel tijdens de jeugdkampen. Stichting Vrienden van Oud Hillegom is erg nieuwsgierig naar die verhalen. Want op maandag 4 juli van 14.00-15.30 uur wordt de verhalentafel gehouden met de titel "Het Hillegomse Verenigingsleven".

De verhalen hoeven natuurlijk niet alleen maar over de Hill-Billies te gaan, want er zijn immers heel veel verenigingen in Hillegom, waarvan er ruim 15 zelfs al meer dan 50 jaar bestaan. Er moeten dus heel veel verhalen te vertellen zijn.

Onder begeleiding van gespreksleider Veronica Handgraaf wordt de deelnemers gevraagd om hun verhalen te vertellen, ondersteund door beeldmateriaal uit het archief van de Vrienden. Deelnemers zijn van harte uitgenodigd om ook eigen foto's mee te nemen. De verhalentafels worden gehouden in de bibliotheek aan de Sportlaan.

Gedurende de zomer worden nog twee verhalentafels gehouden: "Naar de kerk in Hillegom of niet" (op 29 augustus) en "Werken bij grote Hillegomse bedrijven, niet zijnde bollenbedrijven" (op 12 september). U kunt uzelf aanmelden via email naar verhalentafel.hillegom@gmail.com of op dinsdagavond bellen naar de Vrienden op telefoonnummer 505454.De digitale versie van deze column plus extra beeldmateriaal is te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger.