In de heemtuin ook aandacht voor andere insecten, die onder meer in insectenhotels huizen. | Foto: pr
In de heemtuin ook aandacht voor andere insecten, die onder meer in insectenhotels huizen. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Jaarlijkse bijenmiddag in de heemtuin

LISSE n Het is altijd weer een druk bezocht evenement bij de heemtuin: de jaarlijkse bijenmiddag. Zondag 3 juli staat de tuin opnieuw in het teken van 'de honingbij en de imkerij'.

Tussen 14.00 en 16.00 uur is er onder meer verse honing te tappen, zijn er waskaarsen te rollen en geeft een imker tekst en uitleg over het houden van bijen. Zoals altijd is de entree van de heemtuin gratis.

Hoewel de hoofddoelstelling van de heemtuin het beheer en behoud van wilde planten is, zijn de meeste bezoekers bijzonder geïnteresseerd in de op de heemtuin aanwezige honingbijen. Tijdens iedere extra openstelling is altijd een imker aanwezig om uitleg te geven en demonstraties te verzorgen, maar tijdens de jaarlijkse bijenmiddag worden er extra activiteiten georganiseerd. Zo is na lange tijd de demonstratiekast weer operationeel. Op een veilige manier, achter glas, is te zien hoe de bijen aan het werk zijn om honing en was te produceren. Bezoekers kunnen desgewenst de al eerder geproduceerde honing zelf in potjes tappen. Van eerder geproduceerde bijenwas zijn natuurlijke waskaarsen te rollen.

De demokast is na lange tijd weer in gebruik

Door de gehele heemtuin is informatie over honingbijen en andere insecten te vinden. Ook het insectenhotel is een bezoek meer dan waard omdat een groot deel van de nestholtes inmiddels in gebruik is genomen.

Zoals gewoonlijk is er tijdens de openstelling gelegenheid om wilde planten, zaden en kleine natuurcadeautjes aan te schaffen. Bezoekers die het vrijwilligerswerk in de heemtuin willen steunen en af en toe mee willen werken op vrijdagochtenden zijn van harte welkom tijdens de wekelijkse openstelling op vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.

De heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het Heempad naar de Zemelpoldermolen. Bij gunstige weeromstandigheden is de Zemelpoldermolen in bedrijf en te bezoeken. Voor meer informatie over de heemtuin: www.heemtuinlisse.tk.