Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Wie is "Brussel" eigenlijk?

Brussel heeft het weer gedaan, volgens een kleine meerderheid van de Britten. De leiders van het Brexit-kamp vierden immers de overwinning in het Referendum over 'uit' of 'in' de Europese Unie (EU) als een Onafhankelijkheidsdag, een Bevrijdingsdag zelfs. Het suggereert dat de Britten zich uit de klauwen van een monster, een bezetter die "Brussel" heet, hebben bevrijd.

Er is al zoveel geschreven over de hele en halve waarheden en zelfs over volledige onwaarheden in de campagnes die zo gekenmerkt werden door onwetendheid, haat en angst voor vreemdelingen. Het doet je bijna denken aan de dertiger jaren uit de vorige eeuw. Maar dat doe ik niet. Ik wil wel slechts één vraag stellen: Wie is die 'bezetter' "Brussel" eigenlijk, op wie zo gescholden wordt? De ongekozen bureaucratische ambtenaren? Dat kan niet waar zijn want zij voeren alleen maar uit wat politieke bestuurders hen opdragen; zij hebben simpelweg de macht niet. De politieke bestuurders dan? Inderdaad, de politieke bestuurders zijn het. Dan moeten die toch weg? Tsja, maar over wie hebben we het dan eigenlijk? Zijn het Belgen, Brusselaars? Neen. Wie zijn het dan wel, waar komen ze vandaan en wat doen ze ?

Degenen die echt over ons beslissen in Brussel zijn de Regeringsleiders en hun Ministers van de 28 EU landen. Regelmatig komen ze bij elkaar in Brussel en besluiten dan over EU wetten en regels en over het beleid dat ze samen willen gaan uitvoeren. Dus het zijn eigenlijk de Mark Ruttens en zijn ministers van alle 28 landen die in Brussel over ons beslissen? Samen vormen ze "Brussel', de Europese Raad. Zonder hun goedkeurend besluit komt er geen wet of regel naar de landen toe. En die Juncker en Timmermans dan? Die zijn geen lid van die Europese Raad, maar van de Europese Commissie. Zij beslissen niet mee, maar bereiden de voorstellen voor en voeren die uit na besluitvorming door de Regeringsleiders of ministers. En die Schulz met dat baardje? Die is voorzitter van het Europees Parlement, dat beslist ook mee over wetten en regels.

Boos worden op Brussel is boos worden op je eigen regering

De leden zijn gekozen in het land waar ze vandaan komen. Zij zijn de volksvertegenwoordigers in de EU. Zou je dan kunnen zeggen dat de Europese Raad en het Europees Parlement samen de baas zijn in Brussel? Bijna wel, ze beslissen immers samen over de wetten en regels die uit Brussel komen maar het Europees Parlement mag niet zèlf wetten indienen. De Europese Raad is echt de hoogste baas in "Brussel" want alleen zij besluiten over wat er in het EU verdrag staat en wie welke bevoegdheden heeft. Boos worden en schelden op "Brussel" is dus eigenlijk boos worden en schelden op je eigen Regering in je eigen hoofdstad? Helemaal goed, en daarom houden veel Nationale leiders het beeld in stand dat het "Brussel" is die de burger dwars zit met wetten en regels en niet zijzelf. Maar "Brussel" bestaat dus niet. Voor klachten en ergernissen over de EU moet je toch echt in Den Haag zijn. "Brussel" zijn we zelf, of je het leuk vindt of niet.