Dirk Lubach en Rob en Bert de Vries willen met hun club meer mensen op weg helpen. | Foto: Peter Schipper
Dirk Lubach en Rob en Bert de Vries willen met hun club meer mensen op weg helpen. | Foto: Peter Schipper Foto: Ruth Eppink

'Scootmobiel moet van stoffig imago af'

Regio n Door de duinen en in het bos rijden met een scootmobiel, dat kan, want de wagens zijn lang niet alleen om boodschappen mee te doen, betogen Rob en Bert de Vries. Om gebruikers beter te informeren én om mensen er samen op uit te laten gaan, hebben ze de Scootmobielclub Bollenstreek opgericht. 'Er wordt gezegd: rijden maar. Maar sommigen hebben al lang niet meer deelgenomen aan het verkeer. Dan ontstaan er problemen.'

"Ga maar zitten, dan rijden we even een rondje." Terwijl Rob de Vries de koffie gaat inschenken, wijst Bert de Vries op zijn scootmobiel. "Je zal merken dat het heel anders rijdt." Voorzichtig neemt uw verslaggeefster plaats. Dit kan toch niet moeilijk zijn? Tien minuten en een aantal drempels, bochten en opritten later is het meer dan duidelijk: op een scootmobiel rijden doe je niet 'even'.

Het is een van de redenen waarom Rob en Bert ('geen familie, wel vrienden') de Scootmobielclub Bollenstreek hebben opgericht. De veiligheid van scootmobielers gaat ze aan het hart. Rob: "We hebben al vaker gehoord dat het misgaat in het verkeer. Niet zo gek hoor. Mensen krijgen hun scootmobiel geleverd en moeten dan een stukje voor- en achteruit rijden. Dat is het. Maar rijden op een scootmobiel is heel anders dan in een auto."

Eenzaamheid tegengaan

Ze hebben het zelf ervaren. De rug van Rob zit door een ongeluk vast met pinnen. Met de auto gaat niet, te lang lopen kan ook niet, zegt de Sassenheimer. "Je gaat nergens meer heen." Bert heeft een soortgelijk verhaal. Door cyste met hersenvocht in zijn lage ruggenwervel kan hij alleen hele kleine stukken lopen. Ook heeft hij een kunstbeen. "De vier muren kwamen op mij af. Dan wordt het eenzaam." De stap naar een scootmobiel lijkt dan zo gezet, maar toch was het voor beide mannen een flinke drempel. En dat terwijl Bert, woonachtig in Hillegom, jaren als vertegenwoordiger de mobielen aan de man bracht. "Ik vond het best lastig. Ik denk omdat er zo'n beeld is van scootmobielen. Het is aan ons om dat te doorbreken." Rob knikt. "Het stigma rond scootmobielen is onterecht. Alsof ze er alleen voor ouderen zijn om boodschappen mee kan doen. Dat is gewoon niet zo. Het stoffige imago is onterecht. Je kunt er veel meer mee."

'Scootmobiel is niet alleen voor ouderen'

Het is een van de twee redenen waarom de mannen de club hebben opgericht. Hillegommer Dirk Lubach is inmiddels benoemd tot ambassadeur. "Niet voor niets", zegt Rob. "Dirk kent alle routes in de streek voor een mooie tocht." De goedlachse Hillegommer kan niets anders dan het beamen. "Ik ga elke dag –mits het droog is- wel even op pad. Gezellig, even eruit. Vaak is dat met Bert. Dan rijden we naar Zandvoort en gaan via de Waterleidingduinen weer terug. Kom je opeens herten tegen. Mooi is dat!"

Veiligheid voorop

Maar het belangrijkste is de veiligheid van de scootmobielers. Bert: "Na de korte instructie wordt er gezegd: rijden maar. Maar je hebt het gemerkt; je staat sneller stil en met 15 kilometer per uur is dat best abrupt."

Om het rijden onder de knie te krijgen zijn er speciale instructiedagen van Veilig Verkeer Nederland. Zij komen als er een groep van zeventien man is. Die cursus vaker naar de Bollenstreek halen, dat zouden Rob, Bert en Dirk wel willen. "Het is een goede cursus. Je gaat ook echt deelnemen aan het verkeer. Dat is zo belangrijk", benadrukt Rob. Hij kent het verhaal van iemand die op een parkeerplaats een ochtend lang een workshop volgde. Slalommen, bochten maken. "Maar dan kom je geen stoep tegen. Mijn vrouw was 's middags naar het dorp en zag dat er ongeluk was gebeurd. Toen ze ging kijken lag daar een deelnemer van diezelfde cursus. De scootmobiel was zo omgevallen."

Deelname aan het verkeer

Daarnaast signaleren de twee mannen nog een probleem. "Sommigen mensen hebben al lang niet meer deelgenomen aan het verkeer. Dan ontstaan er problemen. Neem nou voorrang aan fietsers die van rechts komen. Vroeger kregen ze die niet, tegenwoordig wel. Als iemand al jaren niet meer de weg op is geweest, kan dat misgaan." Een ander voorbeeld is het gebruik van scootmobielen op de stoep. Mag dat? "Ja, dat mag, mits je de snelheid aanpast aan de voetgangers. Ik zie soms mensen scheuren op de stoep. Dat mag gewoon helemaal niet. Sterker nog, als je zo hard gaat, kun je er een boete voor krijgen."

'Instructiecursus is zo belangrijk'

Er is dus nog een wereld te winnen, maar de Scootmobielclub is er klaar voor. De website, www.scootmobielclubbollenstreek.nl, is in de lucht en mensen kunnen lid worden. Ze kunnen zich aanmelden voor tochtjes in kleine groepjes door de Bollenstreek. Lubach heeft al een route uitgezocht, die hij graag wil rijden met meer enthousiaste scootmobielers: "Op Kaageiland zijn zoveel kleine rustige straatjes. Erg leuk om daar eens naartoe te gaan!"

De website van de club geeft niet alleen tips voor een veilig gebruik van de scootmobiel, maar ook mooie routes. | Foto: pr