Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Moet het nog wel?

Het is komkommertijd en dus bij uitstek de goede periode om over tekst te beschikken waarover nog beslist moet worden door de gemeente. De beslissing over de mogelijke komst van een voorlopig Asielzoekers Centrum.

Wie de media de laatste dagen heeft gevolgd over de azc's zal zich afvragen of Lisse niet beter kan stoppen met het steken van energie in het realiseren van zo'n tijdelijke voorziening. Van de 52.000 plaatsen in den lande staat een derde leeg. Ook in de regio is kennelijk geen behoefte meer aan opvang, want het centrum in Leiden is dicht en dat in Leiderdorp gaat spoedig dicht. Nou kunnen we natuurlijk wel het braafste jongetje of meisje uit de klas gaan uithangen en toch alles op alles zetten om het azc te realiseren, maar het lijkt me wijs om het COA eerst maar eens over al die lege bedden aan de tand te voelen.

Het college van B en W hield daar eigenlijk toch al een beetje rekening mee, want in het raadsvoorstel zeggen B en W in beginsel bereid te zijn aan het verzoek medewerking te verlenen en daartoe een bestuursovereenkomst met het COA te sluiten, zulks onder een aantal voorwaarden en nader uit te werken onderdelen.

"De belangrijkste voorwaarden zijn dat maximaal 300 asielzoekers worden opgevangen, en dat de openbare orde en (sociale) veiligheid op verantwoorde wijze is geborgd. De Veiligheidsregio Hollands Midden (die de verdeling van de opvangcapaciteit in de regio coördineert) heeft aangegeven dat er momenteel onvoldoende opvangcapaciteit beschikbaar is. Daarop wilde het college van Lisse inhaken door capaciteit ter beschikking te stellen, maar is er ook de wens om, voordat de bestuursovereenkomst kan worden gesloten/getekend, het COA opnieuw te laten aangeven/aantonen dat de noodzaak aan opvangcapaciteit nog steeds actueel is."

Azc Leiden al dicht, Leiderdorp volgt

De hamvraag is dus of het allemaal nog wel moet. Niet wat de VVD-fractie betreft. Die was bij de behandeling van het voorstel (naast twee Nieuw Lissers) tegen omdat de fractie het onzin vindt om nu een uitspraak over een azc in Lisse te doen als in de praktijk klip-en-klaar blijkt dat er overcapaciteit is. Dit eens te meer omdat het COA niet uit nood bij Lisse heeft aangeklopt, maar als reactie op een verzoek van een vastgoedondernemer. Inderdaad. Adriaan van Erk heeft het pand aangeboden. Misschien uit barmhartigheid met de vluchtende medemens, maar waarschijnlijk vooral omdat er het nodige aan die opvang valt te verdienen. Nou hoef je zo'n ondernemer natuurlijk niet te misgunnen dat hij ingangen vindt om geld te verdienen, maar anders is dat als de gemeenschap van Lisse daarvoor in voors en tegens tegenover elkaar komt te staan en het allemaal wellicht niet eens nodig is. Maar de eventuele komst van het azc is nog niet van de baan. Minister Dijsselbloem heeft gevraagd centra beschikbaar te houden, omdat de asielzoekersstroom weer kan toenemen. Afwachten dus wat de beslissing in Lisse gaat worden.