Pol ligt prinsheerlijk in het halletje bij de bibliotheek. | Foto: Ruth Eppink
Pol ligt prinsheerlijk in het halletje bij de bibliotheek. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Steeds meer fans voor de bekendste kat uit Lisse

Lisse n De kans is klein, maar misschien kent nog niet iedereen hem: Pol, de kat die vaak in het halletje van de bibliotheek aan de Koninginneweg ligt.

Door Ruth Eppink

Pol is de kat van bibliotheekmedewerkster Anna van den Berg. Zij haalde hem zes jaar geleden uit het asiel in Noordwijk. "Hij is dan wel mijn kat, maar hij woont eigenlijk nergens", vertelt ze. "Pol is altijd de hort op. Sinds ik hem heb is-ie al teruggebracht uit onder meer Lisserbroek en Hillegom. Hij was gewoon weken weg, had dan een tijdelijk logeeradres. Hij nam iedereen voor zich in. Het is een allemansvriend en beslist niet honkvast. Als je hem opsluit, is-ie doodongelukkig."

Een paar jaar geleden is Pol aangereden op het parkeerdek boven de Albert Heijn. Zijn rechtervoorpootje is toen geamputeerd. "Sindsdien kan hij niet meer zo ver lopen en blijft hij in de buurt", zegt Anna. Maar die buurt verkent hij wel. Was Pol eerder vooral te vinden bij de Albert Heijn en ABN Amro, nu struint-ie lekker rond bij de winkels in en rond het Blokhuis. De Facebook-pagina die Hella Radic voor hem heeft aangemaakt (Pol.de.Blokhuiskat), krijgt veel bezoekers en elke foto is goed voor vele likes. "Bij de AH mocht Pol uiteindelijk niet meer naar binnen vanwege de Warenwet. Ze vonden het zelf jammer, ze waren echt allerschattigst voor hem. In de bieb zelf mag Pol overigens ook niet komen, want niet iedereen is op katten gesteld", legt Anna uit. "Een keertje was hij toch ontsnapt en ging hij stiekem in de peuterhoek tussen de knuffels liggen slapen. Een nietsvermoedende kleuter wilde met de beesten gaan spelen en schrok zich een hoedje toen bleek dat er een echte kat tussen lag. Snel liep ze naar de balie en riep: 'Hij is echt, hij is echt!' En Pol?, die sliep gewoon lekker door, die vindt echt alles prima."