De muur langs de Lisserbroekerweg is veel minder saai geworden. Inzet rechtsboven: de nieuwste creatie! | Foto's: Ruth Eppink
De muur langs de Lisserbroekerweg is veel minder saai geworden. Inzet rechtsboven: de nieuwste creatie! | Foto's: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Kleurrijke kunst siert saaie muur

Lisserbroek n De muur langs het fietspad aan de Lisserbroekerweg ter hoogte van Gansoord wordt sinds enige tijd opgevrolijkt met kleurrijke kunstwerken. De guerillakunst blijkt afkomstig van docent en kunstenaar Leon Roodenburg.

Door Ruth Eppink

Wie de kunstwerken van dichtbij bekijkt, ziet dat het beschilderde pallets zijn, waar Roodenburg allerhande materialen op bevestigd heeft. Een soort recyclekunst. Hoe kwam de docent Techniek/Handvaardigheid aan de KTS te Voorhout op het idee? De Lisserbroeker vertelt dat hij de rode muur bij het fietspad behoorlijk saai vond. "Dat moet anders kunnen, dacht ik. Zo'n tien jaar geleden heb ik op de KTS leerlingen begeleid die door hun gedrag niet meer te handhaven waren op hun eigen school. Toen heb ik het project Pimp your pallet bedacht, iets waar de jongeren enthousiast mee aan de slag zijn gegaan. Met die herinnering in mijn achterhoofd groeide het plannetje voor het pimpen van de rode muur. Ik ben gewoon begonnen en steeds als ik er weer eentje af heb, hang ik 'm erbij."

Hengelen

Het initiatief valt bij de meeste mensen in de smaak. Op de Facebookpagina 'Je bent Lisserbroeker als' wordt steevast melding gemaakt van weer een vers exemplaar aan de muur. Helaas blijken de kunstwerken ook geregeld te verdwijnen. "Meestal in de nacht van zaterdag op zondag. Het zijn vermoedelijk jongeren die het leuk vinden de pallets in het water te gooien", zegt Roodenburg. Tegenwoordig laat hij zijn hardlooprondje op zondag langs de rode muur lopen, zodat hij kan zien of er weer iets in het water drijft. "Zo ja, dan hengel ik het met een lange stok eruit en krijgt hij zijn plek aan de muur weer terug."

Het laatste wapenfeit van de kunstenaar hangt er sinds enkele dagen. Het doet denken aan een ansichtkaart, door de schildering van een strandpaal met daaronder de woorden 'Groeten uit'. "Mooie symboliek, die aangeeft dat deze kunstenaar even vakantie heeft. De pallets zijn trouwens ook op", grinnikt Roodenburg tot slot.