Emma Schuuring en het programma voor Open Monumentendag 2016. Het thema is Iconen en Symbolen. | Foto: Arie in 't Veld
Emma Schuuring en het programma voor Open Monumentendag 2016. Het thema is Iconen en Symbolen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Ruth Eppink

Open Monumentendag belooft spectaculair te worden

LISSE n Open Monumentendag belooft ook dit jaar weer spectaculair te worden. Comité-voorzitter Emma Schuuring vertelt aan de vooravond van het landelijke evenement dat in Lisse op zaterdag 10 september wordt gehouden, dat is ingehaakt op het thema 'Iconen'.

Door Arie in 't Veld

Bij het woord iconen denkt men veelal aan kleine kunstwerken, maar eigenlijk is het een breed begrip. "Onder iconen vallen veel zaken,"aldus Emma. "Zo zijn veel van de daken in Lisse onze iconen. Het omslag van het programma geeft dat al aan. Maar er is natuurlijk veel meer. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd om voor deze dertigste editie van Open Monumentendag dertig bezienswaardigheden op het programma te krijgen." Emma zegt dat om zoiets te bereiken er maandenlang veel werk is verzet. Zoals de contacten met potentiële deelnemers, waarmee vaak meerdere gesprekken werden gehouden om alles op een rijtje te krijgen.

"Het resultaat is een prachtig aantal monumenten en andere bezienswaardigheden op het programma, waarvan enkele voor het eerst meedoen. Ik noem de villa Maria met zijn karakteristieke dak en de Gereformeerde Kerk die 100 jaar bestaat. Verder de kunsticonen bij het echtpaar De Munk op de Keukenhofdreef, het Agathaklooster, museum De Zwarte Tulp, de voormalige tuinbouwschool waarin nu De Loft is gevestigd, De Oude Pastorie, Romijn's Antiek, de familie Minnee in de Kanaalstraat."

Volledige programma

Op het programma staan ook onder meer school De Akker, villa De Venne, de Heemtuin, 't Huys Dever, het Thomashuis in de Engel en de nabij gelegen Engelenkerk, kasteel Keukenhof met het Koetshuis en de Frederik's Hof, en de BIB op de grens van Hillegom en Lisse.

Het volledige programma dat nu wordt gedrukt beschrijft alle te bezoeken objecten. Het is 10 september onder meer te verkrijgen bij de VVV (in het museum), boekhandel Grimbergen, Kapper Fresh Look en de bibliotheek.

Aanmeldingen 2017

Emma Schuuring wijst er ook op dat door Cor de Vries een uitgebreid muzikaal programma op poten wordt gezet en constateert met blijdschap dat er al aanmeldingen binnen zijn voor Open Monumentendag 2017. Dat is het jaar waarin Emma 25 jaar deel uitmaakt van het comité, tevens het laatste jaar waarin ze voor Open Monumentendag actief is. Men moet dus gaan uitkijken naar iemand die net zo actief is.

Daarnaast is er op financieel gebied nog het nodige te regelen; de gemeente Lisse subsidieert nu nog, nadat Schuuring er een lans voor had gebroken omdat het evenement was wegbezuinigd. Daarnaast komen er nieuwe vlaggen die landelijk beschikbaar zijn gesteld door de Bank Giro Loterij en levert het Coöperatiefonds van de Rabobank Bollenstreek een financiële bijdrage. "Laat er geen twijfel over bestaan dat het comité blijft, maar dan ook in samenwerking met de Vereniging Oud Lisse die daar te zijner tijd versterking voor zal zoeken."

Burgemeester

Dit is allemaal nog toekomstmuziek. Eerst is er Open Monumentendag op 10 september met een aantrekkelijk programma. Het evenement wordt die dag om 10.00 uur door burgemeester Lies Spruit geopend in de Agathakerk, met medewerking van het koor De Kasteelheeren van Kasteel Keukenhof.

Normaal gesproken is het deze dag altijd druk in Lisse door vele duizenden mensen die de monumentale objecten bezoeken. Er is alle reden om aan te nemen dat dit nu niet anders zal zijn.