Graffiti kan ook mooi zijn. | Foto: pr
Graffiti kan ook mooi zijn. | Foto: pr Foto: Caroline Spaans

Nieuw project: Zie de kunstige graffiti

Hillegom n Het project Zie de kunstige graffiti is een samenwerking tussen gemeente Hillegom, Stichting Welzijnskwartier, Meerlanden en kunstenaarscollectief "De School"

Het project wordt gehouden bij "De school". De bedoeling van het project is om in samenwerking met de jeugd uit Hillegom afvalbakken binnen Hillegom te voorzien van graffiti- en schilderkunst. Het project is niet eenmalig maar wordt verspreid over een aantal maanden. In de maanden erna zullen er steeds meer afvalbakken worden voorzien van mooie kunst. Doel van het project is ook dat de jongeren al werkend aan de bakken meer inzicht krijgen over wat eventuele kosten zijn die het vervangen van een vernielde vuilnisbak of ander straatmeubilair met zich mee brengen en zich bewust worden van de omgeving en het milieu. De gedecoreerde afvalbakken zullen door Meerlanden op diverse plekken in de wijk worden geplaatst, waardoor de gemeente een creatieve kunstroute krijgt.

Vanuit het jongerenwerk maken wordt een selectie van jongeren die deelnemen aan het project aangewezen. De geselecteerde jongeren worden gedurende het project begeleid vanuit het jongerenwerk Welzijnskwartier en twee ervaren graffiti artiesten alsmede de kunstenaars van "De School".

De bakken worden voorzien van een speciale coating zodat de kunst in ere op de bak blijft staan. Deze manier om de bakken te coaten is nog nooit eerder gedaan in Nederland en Hillegom zal hiermee ook de eerste zijn die dit unieke project uitvoert. Het project wordt 10 september om 12.00 uur officieel geopend door wethouder Annechien Snuif van gemeente Hillegom.

Op de dag van de opening starten start ook een ludieke actie voor inwoners van Hillegom die ook zo'n mooi gedecoreerde bak wil hebben. Schrijf naam, adres, telefoonnummer en ontwerp op een briefje en lever deze op 10 september om 10.00 uur in bij "De School". Tijdens de opening trekt de wethouder twee winnende ontwerpen. Deze worden uitgewerkt met de winnaars. Voor meer informatie: Bjorn van Houten via: bjornvanhouten@welzijnskwartier.nl.


Open Huis op de muziekschool

Hillegom De Hillegomse Muziekschool houdt zaterdag 27 augustus een open huis.

Van 13.00 tot 16.00 kan iedereen een kijkje komen nemen in de mooie locatie aan de van den Endelaan. Onder leiding van de docenten van de Hillegomse Muziekschool kunnen alle instrumenten uitgeprobeerd worden. Leerlingen laten van zich horen en geven de hele middag door optredens, zodat er een gezellige muzikale sfeer is. Vanaf vrijdag 16 september gaan de kindercursussen Muziek voor Kleuters en Muzikale Ontdekkingsreis van start. Deze cursussen zijn bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd en laat ze kennismaken met muziek. De muziekkar vol instrumenten staat klaar voor bezoekers. Ook voor kinderen van 1 tot 3 jaar is het leuk om muziek te maken. Speciaal voor hen is er een Muziek op Schoot cursus. Dit jaar wordt de cursus op woensdagochtend gegeven. De eerste cursus start woensdag 21 september. Een gratis kennismakingsles aanvragen kan via info@hillegomsemuziekschool.nl.


Volksuniversiteit Lisse opent deuren

Lisse n De deuren van Vuursteeglaan 9 staan dinsdag 30 en woensdag 31 augustus tussen 19.00 en 20.30 uur wagenwijd open voor informatie en aanmelding voor het nieuwe seizoen van de Volksuniversiteit Lisse.

In de komende maanden gaan meer dan 150 cursussen van start en daarvan zijn er bijna 30 geheel nieuw. Traditioneel vormen de taal- en creatieve cursussen de hoofdmoot van het aanbod. De NT2 Staatsexamentraining is terug in het aanbod bij Nederlands voor anderstaligen*. Nederlands met gebaren gaat toch door. Geheel nieuw is hier de cursus Conversatie gevorderden. Daarnaast zijn er nog 47 andere mogelijkheden om zich een vreemde taal eigen te maken. De creatieve sector kent vele vertrouwde docenten. Maar ook hier zijn veel nieuwe mogelijkheden opgenomen. Opvallend te noemen zijn Mandala tekenen en Vrije kalligrafie met hier wel nieuwe docenten en twee cursussen Creatief schrijven en Stoere sieraden van rubber. Mensen die het omgaan met de computer beter willen beheersen, kunnen terecht bij de cursus Digitale wereld met elkaar delen. Een grote metamorfose heeft Kunst, Cultuur en Kennis ondergaan. Alleen de Zijderoute en het zo succesvolle Jodendom, Christendom en Islam zijn gebleven. Daarnaast zijn er twee nieuwe geschiedeniscursussen met een aparte invalshoek en een viertal kunstcursussen, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Een achttal lezingen met geheel uiteenlopende thema's zullen in de loop van het jaar de revue passeren en ook bij de andere gebieden zijn een aantal nieuwe kansen opgenomen.

Zo is budgetplanning een geheel nieuwe loot aan het uitgebreide en zeer diverse aanbod. De cursus bridge is op dinsdagavond. Op www.volksuniversiteit-lisse.nl is van elke cursus informatie te lezen over tijdstip, aantal lessen, data en prijzen. En ook het inschrijfformulier is daar te vinden. Wie echter meer informatie wil hebben over het aanbod of kennis wil maken met de betreffende docent is van harte welkom tijdens de open avonden.

aparte open avonden

Een groot deel van de docenten is tijdens deze avonden aanwezig, maar niet iedereen. Voor de cursussen Nederlands voor anderstaligen wordt een aparte open avond gehouden op donderdag 22 september 2016 van 19.00 tot 20.00 uur. Openingstijden tot 23 september 2016: maandag tot en met vrijdag: 10.00 uur tot 13.00 uur en donderdag van 19.00 tot 20.00 uur.