Aan de noordkant van de bollenschuur zijn de deuren en de muur nog origineel. | Foto: Nico Groen
Aan de noordkant van de bollenschuur zijn de deuren en de muur nog origineel. | Foto: Nico Groen Foto: pr

De Vergulde Zwaan open op monumentendag

De open monumentendag is dit jaar op zaterdag 10 september. Ook het servicecentrum van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" is die dag geopend voor het publiek.

Het landelijk thema voor deze dag is 'iconen en symbolen'. Lisse heeft veel bijzondere gebouwen. Daarom laat de Vereniging in haar servicecentrum aan de 1e Havendwarsstraat 4 een expositie zien met veel foto's van Lissese gebouwen. Zowel oude foto's als wat modernere zet men naast elkaar. Dit om te laten zien hoe zo'n gebouw er vroeger uit zag en hoeveel er is veranderd in de loop van de tijd. Ook is er een fotoselectie gemaakt van allerlei symbolen in Lisse. Het resultaat is zeker de moeite waard om langs te komen op die zaterdag. Het rechtergedeelte van het servicecentrum is van oorsprong een bollenschuur. Deze is in 1910 gebouwd en behoorde bij de woning Schoolstraat 18. Ruim honderd jaar geleden dus. Leo van Ruiten kocht de woning en de bollenschuur in 1938, toen hij ging trouwen met Truce Beelen. In de jaren vijftig is aan de zuidkant van de bollenschuur een nieuwe lagere schuur gebouwd door aannemer Schaap. Deze was bestemd voor een pakplaats en voor enkele klimaatcellen om bollen te drogen.

Leo van Ruiten overleed in 1977 en had geen opvolger. In 1979 kocht de Hobaho van zijn vrouw de bollenschuur en de naast liggende schuur om er een nieuwe drukkerij te vestigen. De oude inpandige drukkerij voldeed niet meer. In de oude bollenschuur, waar nu de zaal is waar Oud Lisse gebruik van maakt, kwamen de drukpersen te staan.

Boven kwam het archief van de Hobaho. Vanwege het gewicht moesten daarom stalen binten worden gemaakt, die nog op de benedenverdieping te zien zijn. De kantoren aan de linkerkant waren voor de redactie en dergelijke.

Om de bollenschuur vanuit de entree te kunnen betreden moest aan de bestaande ventilatiedeuren een en ander worden aangepast. Dit werd gerealiseerd door een paar van de deuren, waarvan de onderkant oorspronkelijk op 30 cm hoogte was, te verlagen tot vloerniveau. Dezelfde oude deuren kwamen er daarna weer in. Dit is van binnenuit nog heel goed te zien. Ook aan de straatzijde moest een en ander worden aangepast. De noordkant van de bollenschuur is echter nog volledig in de oorspronkelijk staat. Hier is vanaf de straat heel goed te zien hoe ventilatiedeuren van bollenschuren er vroeger uit zagen.

In 2000 werd de drukkerij ontmanteld. De ruimte werd tot 2006 gebruikt door de ICT-afdeling van de Hobaho.

Op 10 maart 2007 werd het pand, eigendom van Lisse Centrum Beheer BV, door burgemeester Wienen van Katwijk, samen met wethouder de Roon van Lisse, geopend als het Centrum voor Cultuurhistorie Duin- en Bollenstreek, waarbij het Cultuur Historisch Genootschap (CHG) even als de Vereniging Oud Lisse, gebruiker werd. Als grootgebruiker zijn hier ook de archieven en de activiteiten van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" ondergebracht. Ook het Bloembollencorso heeft hier ruimte gevonden, evenals de Harddraverij-Vereniging. Een vergulde zwaan siert de voorkant van het gebouw. De zwaan komt oorspronkelijk uit de grote Hobahohal, waar die naast de ingang van het Handelscentrum aan de 2de Havendwarsstraat aan de muur was bevestigd.