Van de bouw van de Don Boscoschool is veel geleerd. IBOR moet problemen nu voorkomen. | Foto: archief
Van de bouw van de Don Boscoschool is veel geleerd. IBOR moet problemen nu voorkomen. | Foto: archief Foto: Caroline Spaans

Meer geld nodig voor bouw nieuwe Sint Josephschool

Lisse n De raad krijgt de vraag om meer geld beschikbaar te stellen voor de voorbereiding en bouw van de nieuwe brede St Josephschool.

Het betreft een aanvullend krediet van 1,25 miljoen euro. Ook is er de vraag om in te stemmen om de keuzevariant '5 bouwkavels' voor de locatie Achterweg verder uit te werken teneinde in 2019 afdoende dekking voor reserve Integraal Huisvestingsplan te genereren en akkoord te gaan met het verstrekken van een voorbereidingskrediet van 50.000 euro voor de uitwerking van de locatie. Tussen de gemeente en de Sophia Stichting is uitvoerig overleg geweest over de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst. Om fiscale en praktische redenen is in samenspraak met de belastingdienst en de Sophia Stichting afgesproken dat de Sophia Stichting de bouwheer c.q. opdrachtgever is van het schoolgebouw. De gemeente is bouwheer c.q opdrachtgever van het schoolplein en de overige openbare ruimte. Bij de bouw van de Don Boscoschool ontstonden diverse keren problemen doordat de school verantwoordelijk was voor het schoolplein en de gemeente voor het aangrenzend openbaar gebied. Op advies van de afdeling IBOR wordt deze uitvoering nu onder "één opdrachtgever" de afdeling IBOR gebracht. Daarnaast levert deze constructie fiscaal voordeel op, omdat over het schoolplein minder btw dient te worden afgedragen. Met de Sophia Stichting is afgesproken dat buiten lesuren het schoolplein openbaar toegankelijk is. Hierdoor kan deze ruimte benut worden als speelruimte voor de buurt. Een deel van het schoolplein, het gedeelte tussen de gymzaal en het schoolplein, wordt op advies van de politie afgesloten. De reden hiervan is dat bij het openbaar toegankelijk maken sociale veiligheidsproblemen verwacht worden. De buitenruimte van het kinderdagverblijf is niet openbaar toegankelijk. Het terrein binnen de hekken wordt onderhouden door de Sophia Stichting en SKOL. Het gebied hierbuiten door de gemeente. De afspraken in de samenwerkingsovereenkomst kunnen uitsluitend worden nagekomen indien de gemeenteraad instemt met de herziening van het voorbereidings- en realisatiekrediet van de nieuwbouw. Om deze reden wordt door het college geadviseerd in te stemmen met de overeenkomst onder voorbehoud dat de raad instemt met de herziening van het krediet.