Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Lisse n Kasteel Keukenhof hield dit jaar samen met afdeling 09 van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) voor de vierde keer een groots Petanque Festijn op zondag 21 augustus.

Naast het voor iedereen toegankelijke toernooi voor de zogenaamde liefhebbers (er waren ruim 226 teams) was er ook het officiële NJBB-toernooi met 48 teams. Zij speelden over het hele terrein van het kasteel. Hierdoor kreeg men te maken met veel verschillende ondergronden en daarmee een wisselende moeilijkheidsgraad. Het wedstrijdtoernooi werd gewonnen door René Scholman en Willem Jongerius van DOSC uit Den Dolder. Bij de liefhebbers wonnen Sandra de Waal en Lauren Niechal van Ça Roule uit Heerhugowaard.

Het wedstrijdtoernooi, onder de kundige leiding van Andries Wijand en zijn team scheidsrechters, kende een hoog niveau. De deelnemers speelden na de eerste gelote ronde verdeeld over 4 poules waarbij steeds meer deelnemers afvielen. Uiteindelijke leidde dit tot een finale gewonnen door een clubteam van D.O.S.C. uit Den Dolder bestaande uit René Scholman en Willem Jongerius. Zij wonnen van het gelegenheidsteam bestaande uit MIDI Delft speler Johan Mol (winnaar in 2015) en Marcel van den Nieuwenhuijzen van l'Esprit uit Schiedam. In de finale werd een zeer hoog spelniveau gehaald.

Het liefhebberstoernooi onder leiding van Rob van der Zwet en Teun van der Plas (beide vrijwilliger bij kasteel Keukenhof en speler van Les boules fleuries Lisse) kende uiteindelijk als winnaars het clubteam van Sandra de Waal en Lauren Niechal van Ça Roule uit Heerhugowaard. Zij wonnen de finale van een formatie bestaande uit Peter Dijkman (Les boules fleuries Lisse) en gelegenheidsspeler Lex Bezemer.

Met deelnemers uit het hele land, maar ook enkele teams uit Duitsland en Frankrijk kreeg het Petanque Festijn een internationaal karakter. De (live) muziek zorgde voor een feestelijke sfeer waarin deelnemers en publiek genoten van petanque.