In het verleden heeft geen planmatig beheer van de oeverbescherming plaatsgevonden. | Foto: Arie in 't Veld
In het verleden heeft geen planmatig beheer van de oeverbescherming plaatsgevonden. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Ruth Eppink

Oeverbeheer kost gemeente flink geld

LISSE n Het beheer van de diverse oevers kost de gemeente flink wat geld: 460.000 euro om precies te zijn voor de jaren 2017 en 2018.

Door Arie in 't Veld

In het kader van het onderhoud van de oevers is een beleidsplan opgesteld voor de periode 2019 tot 2028 dat ter informatie naar de gemeenteraad gaat. Het door de gemeente te beheren areaal oeverbescherming en de kwaliteit hiervan is in beeld gebracht. De totale lengte aan oevers waarvoor de gemeente onderhoudsplichtig is bedraagt 60 kilometer. Hiervan is 32 kilometer beschermd met een oeverconstructie. Het plan beschrijft de aanpak van het beheer en onderhoud van de oeverbescherming waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. In het verleden heeft er geen planmatig beheer van de gemeentelijke oeverbescherming plaatsgevonden. Wel hebben er incidenteel vervangingen of reparaties plaatsgevonden. Er was echter geen inzicht in het totale areaal te beheren oeverbescherming.

Vervangen

De oeverconstructies die in slechte staat verkeren, voldoen niet aan het ambitieniveau en zullen worden vervangen. Dat gebeurt in de periode 2019 tot en met 2021. De vervanging van de oeverconstructies die momenteel in matige staat verkeren, is gepland in de daaropvolgende zeven jaar in de periode van 2022 tot en met 2028. Verwacht wordt dat met deze planning het ontstaan van achterstallig onderhoud in de toekomst wordt voorkomen. Daar waar mogelijk worden oeverconstructies die aan onderhoud toe zijn vervangen door natuurvriendelijke oevers. Voor alle overige oeverconstructies in zeer goede, goede en redelijke staat geldt een termijn van meer dan twaalf jaar.

Risico

Op basis van de uitgevoerde inventarisatie van de oeverbescherming zijn de oevervakken in beeld gebracht waarbij mogelijk een risico of kans op een risico voor de omgeving bestaat. Vervolgens zijn deze opnieuw bekeken en hierop beoordeeld.

In 2017 en 2018 worden de oeverconstructies hersteld of vervangen die in zeer slechte technische staat verkeren en waarbij sprake is van een als ernstig beoordeeld risico. Alleen die constructies worden aangepakt waarbij er door de huidige toestand een risico bestaat voor de omgeving of een kans bestaat op lichamelijk letsel voor de gebruikers van de openbare ruimte.

De kosten voor het beheer van de oeverbescherming bedragen voor de periode 2019 - 2021 gemiddeld 149.000 euro per jaar. Vanaf 2022 tot en met 2028 bedragen de kosten vervolgens gemiddeld 103.000 euro per jaar. De kosten in 2017 en 2018 voor het aanpakken van de oeverconstructies waarbij momenteel sprake is van een hoog risico voor de omgeving bedragen 460.000 euro.


Reünie Savioschool Hillegom

Hillegom n De Savioschool houdt zaterdag 1 oktober een reünie voor alle oud-leerlingen en –leerkrachten.

De reünie wordt georganiseerd omdat inmiddels hard gebouwd wordt aan een nieuw schoolgebouw. De Savioschool zal hierin samenwerken met obs de Hilmare en bso de Theepot. De Savio is sinds 1970 gevestigd in het huidige gebouw.

Bijna alle leerlingen hebben hier onderwijs gehad en het team huidige leerkrachten wil oud-leerlingen en -leerkrachten nog eenmaal de kans geven om een kijkje te komen nemen en herinneringen op te halen.

Zaterdag 1 oktober is iedereen welkom tussen 16.00 en 20.00 uur. In de school hangen foto's en het is mogelijk om met oud-klasgenoten gezellig over vroeger te kletsen en te genieten van de ouderwetse Savio-sfeer.

Wie weet is er nog een optreden van oude juffen en meesters. Natuurlijk zou het huidige team het fijn vinden zoveel mogelijk oud-Savio'ers op 1 oktober te ontvangen.

Aanmelden kan via: reunie.savio@gmail.com.


Jonge Gezinnenbeurs spekt KiKa

Lisse n Na een geslaagde Jonge Gezinnenbeurs op 28 mei heeft er bij kinderdagverblijf Cheeky's onlangs een mooie afsluiting plaatsgevonden: de overhandiging van een cheque aan KiKa.

Op de beursdag werd een actie ten behoeve van KiKa gehouden, die 211,80 euro opleverde. Hiervoor hadden de kinderen en de leidsters van de Tuinkabouter de handen ineen geslagen. De leidsters bakten taarten en cupcakes die tjdens de beurs verkocht werden. Tim (9 jaar) verkocht de gehele dag beschuit met muisjes voor 0,50 euro per stuk.

Elk kind van de Tuinkabouter had voorafgaand aan de beursdag een canvasschilderij gemaakt die op de beurs allemaal zijn verkocht. En ook die opbrengst ging naar KiKa,

Tot slot gingen ook de bekende KiKa-beren als warme broodjes over de toonbank.

Trots

Op de foto Lisette Broekhuizen en Dennis Filippo, vrijwilligers van KiKa, die de cheque in ontvangst kwamen nemen. Joep en Robin van de Tuinkabouter waren erg trots dat zij de cheque mochten overhandigen. Karin Veen is de eigenaar van het dagverblijf en genoot van de kinderen die deze belangrijke taak op zich hadden genomen.

Afbeelding